Moa Gammel spelar polisen Eva, som har förlorat sin dotter. Foto: Johan Paulin/Palladium Fiction
Moa Gammel spelar polisen Eva, som har förlorat sin dotter. Foto: Johan Paulin/Palladium Fiction

"Jordskott" av Henrik Björn

Emma Engström om SVT:s serie "Jordskott"
2:47 min

Övernaturliga krafter i de svenska skogarna. Om det handlar bland annat SVT:s nya produktion Jordskott, en serie i tio delar skapad av Henrik Björn. Kulturnytts Emma Engström vill se mer efter de fyra första avsnitten.

Så länge mer än hälften av Sverige består av skog, är vårt band till fur och gran slitstarkt. Så temat för SVT:s nya serie "Jordskott" tilltalar nog både dom som hämtar näring från skogen och dom som aldrig är där på grund av insekterna, mörkret och att det ibland är så tyst att man kan höra rötterna växa.

Det är just i den här skräckblandade lockelsen till urskogen, överförd genom generationer av sagor och myter, som serien tar avstamp. Kalla det en svensk "Top of the lake" med oknytt, eller en "Brottet" plus småfolk.

För strukturen är en klassisk kriminalberättelse, med en polis som återvänder till sin barndoms bruksort för att begrava sin pappa och ta reda på vem som förde bort hennes dotter några år tidigare. När även en pojke försvinner dras Moa Gammels rollfigur in i utredningen. Den leds av en kommissarie från rikskrim, spelad av Göran Ragnerstam.

Och är Ragnerstam med, blir det mer än en standarddeckare. Alla som sett den tio år gamla SVT-serien "Graven", vet att han tillför genren intelligens och ett karaktärsdjup som man ofta måste gå till amerikanska serier för att få. Men det är stuns i hela ensemblen, som har ett bra stöd i en självsäker produktion med snyggt ljudarbete och stämningsmättade bilder.

Trots ett lite ojämnt första avsnitt ger den en känsla av att publiken framöver kanske inte måste sila lika fint i den svenska tv-dramaproduktionen för att hitta guldkorn. Oavsett vad man tycker om de övernaturliga inslagen, eller att pengar satsas på ännu en polisserie, försvarar den sig ganska bra mot HBO, Netflix och andra högkvalitativa dramaproducenter.

Det är också ruskigt obehagligt. Det räcker att vara bara lite rädd för att gränsen mellan ute och inne ska suddas ut på riktigt, för att vissa scener ska framkalla rysningar.

Och något har hänt med svenskens relation till skogen, det visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet. Det räcker med att bo mer än två kilometer bort för att aldrig besöka den.

Efter några avsnitt av Jordskott tror jag att risken för det blir ännu högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".