Ny satsning på barn och ungdomsfilm

Ny satsning på barn och ungdomsfilm
1:49 min

Igår var det galapremiär för filmen Cirkeln. En adaption av succé-boken om några tonårstjejer i bruksorten Engelsfors som kommer på att de är utvalda och häxor. Cirkeln landar i facket ungdomsfilm, och när det gäller svensk barn och ungdomsfilm så är det väldigt vanligt att de bygger på en förlaga. Orginalhistorierna är få och det är ett problem menar svenska filminstitutet stödjer ett nytt projekt för att främja orginal historierna inom barnfilmen. Linus Stöhr Thorell är projektledare.

- Det som kommer ut på bio idag är ju väldigt mycket förlagor, det är liksom 40 år gamla koncept, det är inget fel på dom jag tycker om många av dom men det blir en ensidig bild.

Förra året kom det ut 7 stycken svenska barn och ungdomsfilmer. Men av dom var bara en enda baserad på ett originalmanus. Dessutom är konkurrensen från amerikanska storfilmer tuff. Det gör att det saknas skildringar av barn och ungas samtid, menar Linus Stöhr Torell. Men nu hoppas alltså Svenska Filminstitutet, Film i Väst och Sveriges Television förändra det . Genom ett antal fastställda kriterier, bland annat att författarna ska ha en mentor under hela skrivprocessen, hoppas Linus Stöhr Thorell hitta åtta nya originalmanus i ett försök att ge svensk barnfilm ett lyft.

- Vi ska hitta otroligt begåvade författare helt enkelt som är intressanta på olika sätt och dom kan finnas inte bara i manusförfattarvärlden utan dom kan också finnas på andra ställen och genom att coacha bra så hoppas jag att man kan uppnå någonting.

Till en början har projektet fått 1,3 miljoner för att ta fram manusen. Rose-Marie Strand har arbetat med barnfilm i över 20 år och är filmdistributör och barnfilmsinköpare på Folkets Bio. Hon tycker att satsningen är ett steg i rätt riktning men att 1.3 miljoner är i minsta laget.

- Att göra en himla massa bra manus tror jag inte att det räcker med 1,3 miljoner, det måste ju också tillåtas att ta tid det. Man ska uppfinna helt nya berättelser och tänka också produktion men man måste absolut börja, så det här en satsning och att man väl har avsatt dom här pengarna och att det är flera olika parter som går ihop är ju att man gör en problemformulering och att man vill hitta en lösning på någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".