Iransk filmfestival ställs in

"Vi kan inte stödja en regim som öppet förkastar det fria ordet"
1:32 min

Bio Rio i Stockholm ställer in veckans iranska filmfestival. Anledningen är att en av medarrangörerna, Det iranska kulturcentret, misstänks ha kopplingar till den iranska ambassaden.

-- Det iranska kulturcentret är vad vi förstår en del av den iranska ambassaden. Det omöjliggör samarbete för oss, vi kan inte samarbeta med en regim som fängslar konstnärer och filmare som står upp för det fria ordet, säger Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker vars dotterbolag äger och driver Bio Rio.

Det råder för många oklarheter kring kopplingen till iranska ambassaden, säger Calle Nathansson och menar att de inte har problem med att visa filmerna, bara att oklarheterna ska redas ut först. 

-- Sedan finns det andra som säger att det här inte stämmer, men vi har valt att ställa in för att det råder för mycket oklarheter.

En av initativtagarna till evenemanget är Hamodi Gabry, som är student på konsthögskolan Valand, och som jobbar för föreningen "Film för fred". Han känner sig besviken och menar att det hela rör sig om ett missförstånd. Stödet från det iranska kulturcentret var nödvändigt för att överhuvudtaget kunna visa filmerna i Sverige. 

-- Målet var att visa filmerna, inget annat. Vill vill visa att vi från de här länderna har en riktig kultur, säger Hamodi Gabry. 

Det iranska kulturcentret meddelar via mail att "Film för fred", som ideell förening, tagit kontakt med dom för att få filmvisningstillstånden. Men att deras inblandning i projektet inte sträcker sig längre än så. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".