Ingen staty av "tanten med väskan" i Växjö

"Man ska inte möta våld med våld"
1:18 min

Det ser inte ut att bli någon staty av "tantenmed väskan" i Växjö. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott sa nej. Statyn är en avbildning av en dam vars familj suttit i Auschwitz, som slår mot en nynazist med sin handväska under en nazistdemonstration i just Växjö 1985. Ordföranden i kulturutskottets arbetsnämnd Eva Johansson (C) menar att verket riskerar att misstolkas av kommande generationer.

Det var under en nazistdemonstration som den här tanten slängde väskan i huvudet på en nazist och nästa generation tror jag inte har en aning om vad det handlar om.

Men är inte statyn ett gyllene tillfälle att visa nästa generation det här ställningstagandet mot nazism?

- Nej jag tror inte det för man ska inte möta våld med våld utan jag att man sa diskutera med ord istället.

Det var under ettt sammanträde förra veckan som man beslutade att statyn som skapats av konstnären Susanna Arwin inte kommer att uppföras som det var tänkt från början. Susanna Arwin själv tycker att kultur och fritidsnämnden gör en feltolkning av verkets innebörd. Som snarare handlar om civilkurage än att bruka våld enligt henne.

- Det jag kan tycka är att här hade man chansen att göra någonting. Bilden är så vida känd, den finns till och med i ett konstmuseum i Peru och över hela världen. Det är inte lilla Växjö och lilla Susanna Arwin vi pratar om längre utan det är någonting som betyder så mycket för så många. Det det var en celeber herre i Växjö som sa: är Växjö kommun medvetna om att man nu förlorar en symbol så stark som den knutna pistolen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".