Dr Lakra och fragment av hans muralmålning. Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
1 av 3
Dr Lakra och fragment av hans muralmålning. Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
Dr Lakra Work in progress. Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
2 av 3
Dr Lakra Work in progress. Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
Dr Lakra Akvarellmuseet. Foto Mia Gerdin/Sveriges Radio
3 av 3
Dr Lakra Akvarellmuseet. Foto Mia Gerdin/Sveriges Radio

Dr Lakra: Från tatueringar till muralmålning

"Jag drogs till det farliga och förbjudna"
3:24 min

Den mexikanske konstnären Jerónimo López Ramirez är mer känd som Dr Lakra, och det där med  ”doktor” kommer från väskan som han bar sin tatueringsutrustning i, och ”lakra” är mexikansk slang för brottsling. Just nu är han en av konstnärerna som ställer ut på Barbican i London i "Magnificent Obsessions – The Artist as Collector" och så håller han på att färdigställa en muralmålning i Akvarellmuseet på Tjörn, en målning som bara kommer att finnas i drygt två månader.  Mia Gerdin åkte dit

Dr Lakras muralmålning täcker Akvarellmuseets allra största vägg med en takhöjd på 7 meter. Som i en jättelik utandning väller figurerna fram i svart och brunt på den vita väggen, som i en dröm där högt och lågt blandas, och gränsen är hårfin mellan dröm och mardröm - precis som den är mellan ont och gott, menar dr Lakra.

I den här utställningen har han hämtat mycket inspiration från Tibet, och från tantra-bilder där linjerna formas till mjuka psykedeliska flöden.  Han gillar de fantatiska linjerna och formationerna. Den bildvärld dr Lakra skapar är full av referenser – till filmer, filmaffischer, skivomslag – t ex den jättestora foten på väggen kan härledas till ett skivomslag med Frank Zappa. Kanske betraktaren hör musiken inne i sitt huvud, eller kommer ihåg en films speciella stämning när hen står framför ett av mina verk - det är en fantastiskt, säger dr Lakra.

Det var som tatuerare som Dr Lakra etablerade sig som konstnär och det skedde i en tid (sent 80-tal) då tatueringar  inte alls var så socialt accepterade som de är nu. Då var de ofta förknippade med något förbjudet och farligt, och det lockades jag av, säger han.

Det var som att tillhöra en undergroundrörelse. Men sedan dess har något har hänt, eller hur?

-- Ja. detta att tillhöra en undergroundrörelse dog när internet kom.  Plötsligt blev allt tillgängligt och synligt, de parallella kulturer man tidigare fick söka sig till finns nu på nätet. När det gäller musik finns det smalaste smala på en video på YouTube. -Det vi kallade undergropund är något annat idag.

I den stora väggmålningen som  ska vara klar på lördag och som ska försvinna i början på maj  finns inte bara mjuka linjer utan även en våldsamhet, och dr Lakras hemland, Mexiko, slits sedan flera år av våldsamma uppgörelser, korruption, mord, kidnappningar och våldtäkter. Men dr Lakra ser också något annat som är nytt:  människor visar solidaritet och vågar sig ut på gatorna i gemensamma aktioner –  det finns ett kokande motstånd mot allt våld, det är mycket som händer just nu.

Dr Lakras utställning Black Hole pågår från 22/2 till 3/5 2015

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".