Nerikes Allehanda i Örebro. Photo: Kicki Nilsson / TT.
Nerikes Allehanda i Örebro. Photo: Kicki Nilsson / TT.

Inget farligt i Vilks-brevet till NA

"Brevet innehåller inte bara vanliga papper"
1:48 min

Brevet som orsakade en utryckning av bombgrupppen till Nerikes Allehandas redaktionen i dag innehöll inget farligt. Det framkom nyss efter att bombgruppen från Stockholm anlänt.

Nerikes Allehandas redaktion i Örebro har delvis varit avspärrad under dagen efter att ett mystiskt brev adresserat till konstnären Lars Vilks kom med posten i morse. Polisens bombgrupp kan dock bekräfta att brevet inte innehöll något farligt, skriver P4 Örebro. 

Originalpubliceringen följer nedan:

Ett brev adresserat till konstnären Lars Vilks har skickats till Nerikes Allehanda. Brevet har en tysk avsändare och innehåller någon typ av hårt föremål men har inte öppnats. Rummet där brevet finns har spärrats av efter en första säkerhetsbedömning av Örebropolisen.

Kopplingen mellan Nerikes Allehanda och Lars Vilks går tillbaka till augusti 2007 då tidningen publicerade en krönika under titeln "Rätten att förlöjliga en religion". En teckning av Lars Vilks som föreställde profeten Muhammed som rondellhund illustrerade krönikan. Dagarna efter publiceringen arrangerades två demonstrationer i Örebro i protest mot publiceringen.

Både dåvarande chefsredaktören för Nerikes Allehanda Ulf Johansson liksom Lars Vilks mordhotades efter publiceringen.

Nuvarande tidningschefen Katrin Säfström menar att det är många som har en felaktig bild när de tror att det bara var Nerikes Allenhanda som publicerade Lars Vilks teckningar av rondellhunden.

– Det bedöms inte finnas nån risk att behöva utrymma eller så, för det är ett brev som kommer från Tyskland och det har med all sannolikhet färdats en bit och hanterats på olika sätt längs vägen, säger Nerikes Allehandas tidningschef Katrin Säfström till Karwan Tahir, P4 Örebro. 

– Den här typen av brev som kopplar ihop oss med Lars Vilks har inte förekommit förut. Och återigen vill jag poängtera att vi vet inte vad brevet innehåller. Det kan vara ett oskyldigt brev där nån vill få tag på Lars Vilks via oss, fortsätter hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".