Skotthål i fönstret efter skjutningen i Köpenhamn. Foto: TT
Skotthål i fönstret efter skjutningen i Köpenhamn. Foto: TT

Polariserat efter attentatet

Tone Nielsen om kulturklimatet i Danmark efter attentatet
1:57 min

Helgens attentat väcker starka känslor och rädsla bland många asylsökande i Köpenhamn. Det menar Tone Nielsen som är Curator och aktivist. Hon jobbar på Trampolinhuset som är en mötesplats och ett aktivitetshus där asylsökande och aktivister möts för att gemensamt motverka utanförskap och segregationen i det danska samhället.

Hon har just varit på ett husmöte på Trampolinhuset i Köpenhamn och beskriver stämningen bland både aktivister och de asylsökande som uppjagad. Människorna som besöker huset kommer från helt olika delar av världen och har olika religioner och bakgrund. Men en sak är gemensam och det är upplevelsen av att det danska samhället och de mediala reaktionerna på attentatet i helgen har varit starkt polariserade. Det finns en utbredd rädsla bland de asylsökande för att utsättas för diskriminering.

Efter attentatet i helgen har diskussionen i konst och kulturkretsarna i Danmark ofta handlat om hotet mot yttrandefriheten menar Tone Nielsen. Men själv är hon mer intresserad av den delen av konsten som kan försöka ge svar på vad som gör en person så pass maktlös och hatisk att de svarar med våld. Hon menar att det är kulturlivets viktigaste uppgift att ta reda vad i vårt samhälle som producerar det här hatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".