Filmen "Timbuktu" är inspirerad av när en militant islamistisk grupp tog över Timbuktu i Mali 2012.
Filmen "Timbuktu" är inspirerad av när en militant islamistisk grupp tog över Timbuktu i Mali 2012.

"Timbuktu" av Abderrahmane Sissako

En fantastisk och förrädisk film
2:05 min

Vid den kommande Oscarsgalan så är den fransk-mauretanska filmen Timbuktu nominerad i kategorin bästa icke-engelsspråkiga film och den har redan inhystat en rad priser världen över. Regissören Abderrahmane Sissako skildrar i filmen den tid under 2012 då islamistisk milis styrde och skövlade i delar Mali i Västafrika. Måns Hirschfeldt recenserar.

Timbuktu utspelar sig som titeln tydligt antyder i den legendomspunna ökenstaden med samma namn. Fast också på sanddynerna i stadens utkant där en herde, hans fru och dotter bor i sina tält, med sina kor. Inne i staden har islamistrebellerna tagit makten, det trakasserar kvinnor och tvingar dem att bära slöja och handskar, männen får inte ha fel byxor, musik och rökning är förbjudet.

Och på fotbollsplanen spelar pojkarna utan boll, i en av den här fantastiska filmens allra finaste scener. De är som att de uppför en balett, låtsasbollen passas, tas ner och skjuts iväg och alla jublar när den i fantasin går i mål. Det är livslevande och otäckt spöklikt på samma gång. Och det som gör Timbuktu till en så förrädisk film är hur töntigt och ibland nästan dråpligt shariastyret ter sig. Rebellerna måste ibland prata engelska för att förstå varann, nån kan inte köra bil, de bråkar om franska fotbollslag, och de fipplar med sina mobiltelefoner. Befolkningen vägra ofta finna sig i idiotierna, men i nästa stund ser vi hur en kvinna och man grävs ner till halsen och stenas ihjäl. Ibland är döden bara helt tyst.

Men paradoxalt nog så är utgör filmens tyranni, religionen, också hoppet för herden Kidane - hans tro på att ödet har sin gång, att Gud vaktar över honom blir också vårt att halmstrå att hålla oss i.

Abderrahmane Sissako Timbuktu är som sand som sipprar in överallt, det är så mycket som är så bekant: bara det här att herdens favoritko heter GPS är ju rätt underbart. Samtidigt visar filmen hur allt vi trodde vi åstadkommit, den oändliga tid som Timbuktu funnits där i öknen, hur lätt och nästan lealöst så mycket kan skingras för vinden. Och hur mycket som ändå förmår att bestå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".