Katarina Taikon
Katarina Taikon Foto: Bertil Ericson

Pionjären Katarina Taikons historia viktig pusselbit i svensk historia

" Katarina Taikon är mer aktuell i dag än någonsin"
2:54 min

Den har varit omtalad länge: dokumentärfilmen om författaren och medborgarrättskämpen Katarina Taikons liv, hon som många barn lärt känna genom de självbiografiska böckerna om Katitzi. På fredag är det premiär.

Filmernas regissörer är kulturjournalisten Lawen Mohtadi och journalisten och författaren Gellert Tamas.

– Jag tror inte att man kan tänka sig en tid då Katarina Taikon är mer aktuell än idag. Hon satte den romska frågan på kartan i början av 60-talet, och den frågan är ju högaktuell i dag. Tyvärr så ser vi på många sätt liknande stämningar av fördomar, hat och attacker i dag. Vi försöker också genom Katarina Taikon berätta en historia om det moderna Sverige från ett perspektiv som inte berättats tidigare, berättar Gellert Tamas.

– Vi har velat skildra en del av den svenska historien som är både intressant, spännande och oberättad, säger Lawen Mohtadi. Katarina Taikon var ju framförallt en pionjär när det gällde romernas medborgarrättigheter i Sverige, och blev den som startade den antirasistiska rörelsen i Sverige tidigt 60-tal. Det är en historia om protest och om ett Sverige som utestängde en del av befolkningen  från välfärdssamhället. Vi är ju inte riktigt vana att tänka på att vi har haft problem med rasism i Sverige, men tittar man på hennes arbete och på romernas historia, så är det väldigt tydligt.

Karin Forsmark
karin.forsmark@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".