Etno Caravan spelar på Umefolk. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Etno Caravan inledde Umefolk. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Festivalen Umefolk för tionde gången

"Kulturhuvudstadsåret - en himla urladdning"
1:38 min

Idag börjar Umeås traditionsrika folkmusikfestival Umefolk, och det är tionde året i rad som festivalen hålls i sin nuvarande form. Kulturnytt gjorde ett besök på invigningskonserten vid lunchtid idag.

Umefolk hölls för första gången år 2006, men kan ses som en fortsättning på Umeå folkmusikfestival som startade på 70-talet och som kom att bli en av de större folkmusikfestivalerna i landet. Men Umeå folkmusikfestival gick i graven när man fick finansiella problem och Umefolk tog vid, i liten skala 2006. Till och med söndag bjuds det nu på konserter, workshops, seminarier och dansföreställningar.

Sedan 2006 har Umefolk alltså växt successivt, men visst finns det saker man kan förbättra, tycker producent Anton Teljebäck:
– Något som är jättespännande och som Umefolk kämpar med får jag väl erkänna, är ju att inkludera alla musiker som har flyttat hit från olika delar av världen. Det gäller att nå dem och få dem att känna sig välkomna på den här festivalen. Det är ganska vitt fortfarande inom fokmusiksverige tyvärr, och det försöker vi ändra på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".