Debatt i Storbritannien om mediers oberoende

Peter Oborne: "Det har pågått i över två år"
1:33 min

I Storbritannien rasar sedan ett par dagar en mediedebatt sedan The Daily Telegraphs politiska kommentator sagt upp sig i protest mot det han beskriver som tidningens undfallenhet mot sina annonsörer

– I över två år har inget ofördelaktigt skrivits om banken HSBC, säger Peter Oborne i den brittiska TV-kanalen channel 4.

Tidningar, radio och TV är fyllda av en debatt om mediers oberoede från sina annonsörer, något som började när Peter Oborne i förrgår publicerade en lång förklaring på sin blogg om varför han sagt upp sig som politsk chefskommentator på den över 100 år gamla konservativa tidningen The Daily Telegraph.

Han radade upp flera exempel på när han ansåg att tidningen låtit sina publicistiska beslut påverkas av omsorg om annonsörer och de pengar som tidningen tjänar på dem.

Det som fick bägaren att rinna över var, enligt Oborne, förra veckans enorma skandal kring den schweiziska delen av den numera brittiska banken HSBC. Samtliga brittiska tidningar slog upp skandalen stort på sina första sidor och berättade för läsaren hur banken systematiskt underlättat skatteflykt och hjälpt till med penningtvätt. Alla tidningar utom en.

Daily telegraph hade enligt Oborne bara några korta notiser begravna innuti tidningen, samtidigt är HSBC en av tidningens största annonsöer. Ledningen har själv svepande avfärdat Obornes anklagelser som upprörande lögner men nu höjs allt fler röster i debatten som vill att tidningen ska svara på bakgrunden till den långa rad av exempel som Peter Oborne radar upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".