Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett år efter Majdans upplösning

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 11.22
"Ingen hade kunnat föreställa sig ett sådant övervåld"
(2:38 min)
Klotter på Majdan i Kiev i mars 2014: ”Putin! Ukraina blir din grav”. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
Klotter på Majdan i Kiev i mars 2014: ”Putin! Ukraina blir din grav”. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.

Idag är det exakt ett år sedan den blodiga dagen i Ukrainas huvudstad Kiev när över 50 människor sköts ihjäl av krypskyttar. Det var också den sista dagen av gatustrider efter tre månader av protester på och runt Majdan eftersom Ukrainas president flydde landet och en ny epok inträdde. Kulturnytts Fredrik Wadström ser tillbaka på ett kaotiskt år som knappt någon kan överblicka.

Det speciella med hela den period som kallades Euromajdan var att varje nytt steg i händelseutvecklingen öppnade upp en ny tidigare okänd dimension. När kravallpolisen på småtimmarna den 1 december 2013 brutalt misshandlade studenter som övernattade på Majdan gick det en våg av vrede genom det ukrainska samhället. Ingen hade kunnat föreställa sig ett sådant övervåld mot fredliga protester. När de första demonstranterna dog den 19 januari, efter nästan två månader av gatuprotester, kallades det den blodiga söndagen. Under den orange revolutionen knappt tio år tidigare hade Kiev sett hundratusentals på gatorna utan att någon kom till skada. Nu var det tre som dödats och ingen visste att det en månad senare skulle vara över hundra döda demonstranter och närmare 20 kravallpoliser.

Så här i efterhand är det som att vi som själva inte var med på och runt torget har svårt att minnas den där gradvisa utvecklingen. Beskrivningarna av Euromajdan kokas förenklat ned till en bild av tre månaders konstant upplopp istället för den stegvisa upptrappningen där batongslag ledde till breda folkliga demonstrationer, vattenkanoner och gummikulor möttes med stenkastning, molotov cocktails och brinnande bildäck, och så vidare.

Under det år som gått sedan den sista dagen av gatustrider har den här utvecklingen bara fortsatt. Händelser som såg otänkbara ut bara dagar tidigare blir verklighet en efter en. Rysslands annektering av Krim. Drygt 40 människor döda i en brinnande byggnad i Odessa efter skottlossning på gatorna med flera dödsoffer. Separatister i östra Ukraina dyker upp tungt beväpnade från ingenstans och utlöser ett blodigt krig. Ett passagerarplan med 300 människor på väg till Malaysia skjuts ned över separtistkontrollerat område. Och på senare tid: ryska trupper har slutat dölja sitt aktiva deltagande i striderna.

Varje händelse kräver detaljerade utredningar för att klarlägga vem som gjort sig skyldig till vad. Ingen människa kan överblicka kaoset och förödelsen. Inget mediebolag i världen kan ge en fullständig och heltäckande bild, fast vi kan ju hoppas att de som aktivt försöker desinformera omvärlden avslöjas och hängs ut. Den riktigt stora tragedin just nu vore om den här informationsmängden får människor att tröttna och vända sig bort från Ukraina istället för att aktivt försöka förstå vad som faktiskt pågår i landet.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".