Stor utställning i Göteborgs konsthall

Dana Sederowsky satsar på upprepning

3:07 min

Konstnären Dana Sederowsky intresserar sig för psykiska tillstånd som mani och upprepningstvång. Hennes foto- och videokonst baserar sig på repetitioner och det är alltid hon själv som är både framför och bakom kameran. Nu är hon aktuell med stor separatutställning på Konsthallen i Göteborg där det finns verk från tidigt 2000-tal fram till idag.

Inne i Göteborgs konsthall är det största rummet kolsvart, på fem jättelika skärmar visas växelvis videos som är gjorda med flera års mellanrum men som alla har samma form: ett välmejkat kvinnoansikte i närbild mot en svart bakgrund, och i varje video är det en och samma fras som upprepas. Och upprepas. Som t ex "Today I don’t feel like telling you anything"

På alla skärmar finns Dana Sederowsky, hon använder inte skådepelare eller andra personer utan sig själv eftersom hon tycker det hade blivit för lätt att använda någon annan.

-Jag sätter upp väldigt tydliga regler för mig själv hur jag ska göra, t ex att det är jag själv som befinner mig både framför och bakom kameran, att det är egna texter, att jag talar engelska, och att det är monokrom bakgrund utan referenser till tid och plats och det ska vara korta meddelanden - jag sätter upp reglerna för att göra det svårare för mig själv.

I ett annat mindre rum finns ett helt nytt verk där 30 monitorer på ena kortväggen visar hur en person skallar, eller gör utfall, mot kameran i trettio olika filmer, bortom språket.  Liv Stoltz som är curator för utställningen poängterar att det stora rummet, där språket och önskan till kommunikation står i fokus, utgör en kontrast till detta mindre rum som visar ordlöshet och frustration.  I den här utställningen är inte bara bilden utan också LJUDET viktigt.

Mani, upprepning, uthållighet

Dana Sederowsky intresserar sig för psykologiska tillstånd som mani och upprepningstvång – och uthållighet: Ett av verken visar en kvinna som balanserar en stor sten på huvudet, ett uthållighetstest.

-Det svåra är inte att bära den här tyngden utan att bokstavligt talat hålla ansiktet, säger Dana.

Utställningen heter Practice makes progress, övning ger framsteg, och så skulle man ju kunna beskriva livet självt. Det som inte bara består av det existentiella allvaret utan också av igenkännande leenden och skrattet.

-Ja, det är verkligen lika delar humor och det här absurda i att vara människa och hur vi kommunicerar med varandra.  Det är något rörande i att vi ständigt försöker - i allt vi tar oss för.

 Utställningen pågår i Göteborgs konsthall fram till 19 april.