Foto: Ökenfestivalen
Foto: Ökenfestivalen

Ökenfestivalen tillbaka i Mali

"Fortfarande riskfyllt som musiker i Mali"
1:41 min

Efter att ha befunnit sig på exil-turné i Europa och USA är den världskända ökenfestivalen i år tillbaka i Mali. Men kampen om att fritt få uttrycka sig i musik och dans fortsätter i Mali. Kulturnytt ringde upp festivalens grundare Manny Ansar inför avslutningskoncerten på lördag.

--Det är förknippat med väldigt stora risker att organisera en festival i Norra Mali och Timbuktu. Särskilt eftersom festivalen lockat så många internationella artister och utländska turister tidigare år.

Det var därför beslutet togs om att låta festivalen bli en ambulerande fredskaravan i södra Mali istället. Där har säkerhetsläget förbättrats och Malis regering kom nyligen överens med sex av de väpnade grupperna i landet om att upphöra med allt våld. Men det är fortfarande riskfyllt att vara musiker i Mali berättar Manny Ansar.

--Säkerhetsläget är oroligt och som musiker tar man en stor risk att utsättas för attentat och bomdåd.

År 2012 störtades Malis regering  i en militärkupp och islamister la beslag på områden i landets norra delar. Där förbjöds musik och Malis många och välrenommerade musiker blev hotade måltavlor. Men trots det har Malis musiker oförtröttligt kämpat vidare för sin rätt att uttrycka sig.

Ökenfestivalens grundare Manny Ansar tror att avslutningsfestivalen på lördag i Bamako kommer att bli en succé men hoppas samtidigt att festivlaen kommer kunna återvända till ursprungsstaden Timbuktu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".