Filmen "Timbuktu" är inspirerad av när en militant islamistisk grupp tog över Timbuktu i Mali 2012.
Filmen "Timbuktu" är inspirerad av när en militant islamistisk grupp tog över Timbuktu i Mali 2012.

Timbuktu vann sju Cesar

Filmen "Timbuktu" som handlar om Mali och jihadisternas kontroll över det afrikanska landets norra delar, vann på fredagen sju Cesar - Frankrikes motsvarighet till Oscar.

Filmen är regisserad av mauretanienfödde Abderrahmane Sissako, och den får bland annat priset för bästa film och bästa regi.

"Timbuktu" är starkt favorittippad i kategorin bästa utländska film inför Oscarsgalan i USA som äger rum natten till måndag svensk tid.

Den unga amerikanska skådespelerskan Kristen Stewart lyckades bli historisk under Cesar-galan. Den 24-åriga Twilightstjärnan blev nämligen den första amerikanska skådespelerska som vunnit en Cesar.

Stewart fick det prestigefyllda priset i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i filmen "Moln över Sils Maria" där hon spelar mot fransyskan Juliette Binoche.

Regissören Abderrahmane Sissako från Mauretanien vann bland annat priset som bästa regissör i fredagskvällens Cesargala i Paris. Cesar är den franska motsvarigheten till Oscar.

Thibault Camus/AP/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".