Afrikas viktigaste festival kan stoppa "Timbuktu"

Nu riskerar Afrikas stora filmfestival FESPACO, som drar igång på lördagen, att bli av med ett av dragplåstren. Den prisbelönta filmen "Timbuktu" kan tas bort från programmet på grund av säkerhetsskäl.

Lördagen den 28 fabrurari drar Afrikas viktigaste filmfestival FESPACO igång i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Egyptisk film står i fokus, men den film som dominerar förhandssnacket är den flerfaldigt prisbelönta Timbuktu, som handlar om konsekvenserna när en grupp jihadister tar över i Mali.

I veckan har det kommit signaler från festivalen - enligt tidningen Jeune Afrique - att filmen kommer att tas bort från programmet, på grund av säkerhetsläget i Västafrika. Men enligt nyhetsbyrån AFP går nu landets tillfällige president, Michel Kafando, ut och uppmanar festivalen att trots allt visa filmen.

I samband med Oscarsnomineringen uppmanade Timbuktus regissör Abderrahmane Sissako afrikanska ledare att göra mer för den afrikanska filmkulturen.

"När länder gör en film om året, eller var tredje år, kan man inte kalla filmkulturen väl etablerad", säger Sissako till nyhetsbyrån Reuters.