Nyutgåva av "Mein Kampf" skapar debatt i Tyskland

2:34 min

Sen flera år rasar i debatten i Tyskland om det är rätt eller fel att ge ut en ny upplaga av Hitlers "Mein Kampf" när upphovsrätten för boken går ut i slutet av det här året. Men även om de tyska delstaterna ser en publicering som möjlig hets mot folkgrupp så ser många tyska debattörer det som vetenskapligt viktigt att ge ut den kommenterade upplaga som kommer ges ut i början av nästa år.

– Redan nu är det omöjligt att förhindra att nynazister citerar Hitler, men vad den nya upplagan gör är precis motsatsen, nämligen sätter in hans tankegods i ett sammanhang och hägnar in dem.

Det säger historikern Michael Wildt till radiokanal Deutschlandfunk i en av många debattinslag och artiklar här i Tyskland under senare år om huruvida det är rätt eller fel att ge ut en kritiskt kommenterad "Mein Kampf" på tyska nästa år när upphovsrätten går ut.

En vanligt åsikt är precis den som Michael Wildt har, nämligen att den nya upplagen, kommenterad och kritiskt genomarbetad av en mängd forskare som ska ges ut av ett forsksningsinstitut i München, inte kommer förhindra att texten missbrukas av de som vill missbruka den.

– Men den nya utgåvan är ett trovärdigt alternativ för de som på ett seriöst sätt vill sätta sig in i texten, säger Michael Wildt.

Någon gång i januari nästa år kommer den nya tyska "Mein Kampf"-upplagan ut. Den kommer bestå av nästa 2000 sidor, originalet är på ca 800, men alla kommentarer och hänvisningar gör att boken sväller rejält i sina nya form.

Det är delstaten i Bayern som haft rättigheterna till Adolf Hitlers bok ända sen krigsslutet. Från och med nästa år är det alltså fritt fram att ge ut boken även på tyska. Sen långt tidigare finns den att tillgå via internet, i tyska antikvariat och i utlandet och på andra språk.

Tidigare deltog delstaten Bayern i arbetet att publicera boken i en kommenterad upplaga, men drog sig ur projektet efter att de tyska delstaternas justiteministrar i ett gemensamt beslut förra sommaren slog fast att varje nyutgivning av boken i Tyskland är att betrakta som hets mot folkgrupp enligt de tyska antihetslagarna. Men institutet i München ger nu ut den ändå.

– När texten följs av kritiska och klargörande kommentarer så går det ju inte att betrakta som hets mot folkgrupp, säger det utgivande institutets talesperson, Simone Paulmichl.

Det intressanta blir om någon kommer anmäla den till domstol när väl den nya boken kommer ut, även om den är kommenterad.

Att bara ge ut boken precis som den är, skriven av Hitler, i kommersiellt syfte, utan kommentarer, har mött stort motstånd inte minst från det Judiska centralrådet här i Tyskland och överlevande från koncentrationslägren. Och alla sådana försök kommer alltså de tyska delstaterna försöka stoppa juridiskt.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sverigesradio.se