Ryska kulturvärlden reagerar på mordet på Nemtsov

2:01 min

Efter mordet i fredags på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov har medierna världen över fyllts av rapporter, kommentarer och analyser. Kulturnytt har tittat på hur den ryska kulturvärlden hittills har reagerat på mordet.

Det har pratats länge i Ryssland om att det finns ett gap mellan den officiella bilden som sprids i statskontrollerade medier och den bild som oberoende journalister och kulturarbetare kämpar med att få ut till allmänheten. Men nu verkar de där världarna helt ha släppt från varandra och seglat iväg i olika omloppsbanor runt den ryska samtiden.

Medan de stora tidningarna och de statliga tv-kanalerna ägnade all sin tid åt att förklara hur obetydlig och ointressant Boris Nemtsov var under sin livstid fylldes bloggar och sociala medier med helt motsatta berättelser. Bästsäljarförfattaren Boris Akunin, som stått sida vid sida med Nemtsov på många regeringskritiska demonstrationer de senaste åren, skrev på Facebook att den mördade politikern var en av de mest levande och orädda personer han träffat. Akunin avslutade sitt inlägg med "må fan ta er, vampyrer" riktat mot Nemtsovs mördare.

Nadja Tolokonnikova i konstnärsgruppen Pussy Riot mindes i ett inlägg en episod för ett år sedan när Boris Nemtsov försökte övertala Pussy Riot-aktivisterna att skaffa livvakter efter flera attacker mot gruppen.

Poeten och essäisten Lev Rubinstein, en av veteranerna i ryskt kulturliv och också han aktiv i oppositionsrörelsen, skrev dagen efter mordet i sin blogg att Nemtsov var en politikens Mozart. Enligt Rubinstein är mordet en signal att det nu i Ryssland är jaktsäsong på alla som har fräckheten att tänka och tala fritt.

Men den kanske mest träffande kommentaren kom från tidningen Novaja Gazetas reporter Kirill Martynov som pekade på de ryska myndigheternas stora rädsla för att den ukrainska proteströrelsen Majdan ska sprida sig till Ryssland. Martynov skrev att mordet på Nemtsov mera påminde om kriget i östra Ukraina än demonstrationerna i Kiev. "Istället för Majdan kom Donbass till Moskva".

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se