Utvisningshotad filmare får extravisning på Tempo

Det blir en extrainsatt visning av utvisningshotade Roozbeh Janghorbans dokumentärfilm "Holy Brainwashing" på Tempo dokumentärfestival. På onsdag ska filmaren utvisas till Iran.

I ett pressmeddelande från Tempo dokumentärfestival, som pågår 2-8 mars, riskerar dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban "ett långt fängelsestraff, tortyr och i värsta fall döden". På tisdagen arrangeras därför en specialvisning av hans film "Holy Brainwashing" i Stockholm. Parallellt kommer filmen även att visas i Göteborg.

Roozbeh Janghorban kommer själv att närvara vid visningen i Stockholm.  Efteråt blir det samtal om situationen för yttrandefriheten i Sverige idag. Förutom Janghorban närvarar Svenska Filminstitutets VD Anna Serner, Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist, dokumentärfilmaren Nima Sarvestani och Åsa Steinsvik från Fristadsprogrammet. 

År 2012 sökte Roozbeh Janghorban asyl i Sverige efter hot och förföljelse på grund av sin regimkritiska dokumentär, men på onsdag ska han inställa sig på Migrationsverket tillsammans med sin familj för utvisning.

Reportrar utan gränser och Svenska Pen har kritiserat utvisningsbeslutet. Flera journalister och kulturarbetare har skrivit under en petition om att stoppa utvisningen, men utan framgång.

"Holy Brainwashing" visas på Cantina Real i Stockholm på tisdagen den 3 mars.