Samiska veckan betonar den moderna samekulturen

2:06 min

I Umeå pågår Samiska veckan, för sextonde året i rad. Projektledare Eva Conradzon säger att man valt att betona den moderna samiska kulturen för att inte folk ska fastna i den stereotypa uppfattningen om samer.

Det finns flera exempel på ung samisk kultur som gjort sig känd även utanför den samiska sfären. Inte minst på musiksidan med exempelvis Jon Henrik Fjällgren som gjort sig känd i melodifestivalsammanhang och som uppträder på Samiska veckan på lördag.

Det bjuds också på sånt som jojkworkshop och film, och silverglänsande modeshow då årets tema är just silver. Silver är det mest högaktade av alla hantverksmaterial i den samiska världen. Förr var det praktiskt för ett nomadiserande folk att bära sina tillgångar i form av silver. Nu är det populärt bland unga att bära silversmycken.

Samiska veckan får ekonomiskt stöd från bland andra Umeå kommun och Region Västerbotten Eva Conradzon tycker att evenemanget nu har etablerat sig så pass att det är dags att staten börjar engagera sig.
– Vi har så sakteliga arbetat oss upp och nu är vi en kulturaktör som kommer tillbaka år från år. Nu känner vi att det här borde vara ett nationellt ansvar. Det borde ligga mer på kulturrådet eller regeringen.