Joel Alme. Foto: Anna Ledin Wirén
Joel Alme. Foto: Anna Ledin Wirén

"Flyktligan" av Joel Alme

"Det är en sådan, i all sin tragik, vacker berättelse"
2:30 min

Efter tre album på engelska byter nu Göteborgssonen Joel Alme till det svenska språket. Flyktligan, som albumet heter, är ett temaalbum om en arbetarklassfamilj och de tuffa barndomsåren. En historia som kantas av missöden men där det alltid finns ett ljus, säger Kalle Kovács.

Flyktligan är en stark och öppen berättelse om missbruk, dödsfall och en frånvarande fadersfigur,  men också en hyllning till kärleken. Majorna är kuliss och ingenting hålls tillbaka. Jag har under två månaders tid lyssnat gång efter gång på albumet och fortfarande är det med  en klump i halsen som jag slår av spelaren. Det är en sådan, i all sin tragik, vacker berättelse. 

Under den drygt 30 minuter långa resan får vi möta Joel Almes släkt och vänner och höra om deras öden. Den varma ljudbilden, som likt Joel Almes tidigare album, kryddas med lekfulla stråkar och blåsinstrument vars melodier målar tydliga bilder. Finast av allt är när Joel Alme introducerar oss till sin far i låten ”Aldrig bra på livet”. Medan han  hummar till en plockgitarr målar munspelet upp stämningen på Sveagatan 25 i Göteborg där de sitter. Bland stammisarna, med varsin drink. Och det är knappast första gången.

Flyktligan är ett album som berör. I dess enkelhet är det svårt att inte känna åt Joel Alme – han sjunger nästan konstaterande om sin barndom, utan någon bitterhet eller ilska mot alla motgångar. Kanske är det där hemligheterna bakom ett utav årets hittills bästa album gömmer sig - att det inte försöker vara något speciellt, bara en enkel berättelse om en familj i en situation som säkert många andra är i, men som skammen håller tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".