Arkitektur och design tappar terräng i kulturpolitiken

1:15 min

Trots att design och arkitektur formar och präglar det samhälle vi lever i och har en betydande roll för hur vi upplever vår vardag är det ingen stor kulturpolitisk fråga. Det menar Mats Svegfors som har skrivit rapporten "Upplev kultur var dag" om designen och arkitekturens roll i den regionala kulturpolitiken som presenteras idag. Kulturnytt har träffat honom.

– Intresset för arkitektur och design är lågt ute i landet, det finns inte med i samhällsdebatten och det är inte centralt i politiken. Min huvudförklaring är att ekonomismen blir starkare och starkare, där fordom skönhet var råder nu kronor och ören.

Vad betyder det rent konkret?

– Kortsiktighet oavsett om det är marknaden eller kommuner som bygger så byggs det för att kalkylens ska gå ihop kortsiktigt. När vår stora utmaning är långsiktig hållbarhet

Hur bygger vi i så fall långsiktigt och hållbart?

– Jag är så pass ödmjuk att jag inte har tänkt färdigt där utan jag föreslår en stor Sverigeutställning år 2030. Det är en väldigt stor tanke med ett så långsiktigt perspektiv. Kommuner och regioner ska tänka igenom hur vi ska bygga samhället långsiktigt och så ska det mynna ut i en stor mycket internationellt uppmärksammad utställning.

Mats Svegfors menar att regionerna och staten i högre utsträckning måste samverka för att sätta design och arkitektur på agendan i kulturpolitiken. Andra förslag som finns i den rapport som presenteras idag är att de så kallade länsarkitekterna ska återinföras och att bild som estetiskt ämne ska bli en viktigare del av skolundervisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista