I'm From Barcelona. Photo: Sam Sylvén
I'm From Barcelona. Photo: Sam Sylvén

"Growing Up Is For Trees" av I'm From Barcelona

Kalle Kovács: "Tar mig till varma sommarkvällar men väl där händer ingenting"
2:39 min

Jönköpingsbandet I’m From Barcelona lanserar idag sitt fjärde album ”Growing Up Is For Trees”. Bandet firar också tio år och Kalle Kovács, som sett fram emot albumet, har lyssnat.  

För tio år sedan intog Jönköpingsbandet I’m From Barcelona de svenska hitlistorna med singeln We’re From Barcelona. Än idag dyker melodin upp i mitt huvud med jämna mellanrum och varje gång bandet släpper något nytt är det med extra nyfikenhet och förväntningar som är närmast skyhöga. Men I’m From Barcelona har inga planer på att nå skyarna, precis som albumtiteln antyder är det där med att växa upp någonting för träden.

19 medlemmar utgör I’m From Barcelona idag. Trots det är en till synes tillbakahållen ljudbild som storbandet bjuder på. Blås, syntar och en stor dos av unisona sångstycken kryddar den varma ljudbilden som bäst kan beskrivas som traditionell trallvänlig indiepop.  

Bandets problem har genom hela karriären varit att få med lyssnaren på tåget. Det har ofta känts som att de har betydligt roligare i sitt framförande än vad jag har som lyssnare. Den exkluderande känslan gror där även den här gången. Bandet själva klappar och jublar och som lyssnare känns det som att bli bjuden till fest för att sedan inte släppas in. Ibland är det också svårt att veta vad I’m From Barcelona med Emmanuel Lundgren i spetsen försöker säga i de ibland lite väl klyschiga texterna.

Lika mycket som albumtiteln ”Growing Up Is For Trees” kan stå för lekfullhet och tonårsromantik kan det också ses som att låtarna faktiskt inte växer utan står och stampar. Låtarna tar mig till sena varma sommarkvällar men väl där händer liksom ingenting. Paketeringen är enastående, men innehållet närmast ihåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".