Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rembrandt Harmensz van Rijns tavla "Judas Returning the Thirty Pieces of Silver". Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/TT
Rembrandt Harmensz van Rijns tavla "Judas Returning the Thirty Pieces of Silver". Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/TT

Påskspecial: Mikael Timm om svikaren och den svikne

"I århundraden har Judas Iskariot symboliserat sveket"
4:00 min

Påskhelgen står för dörren. Tankar om den kristna påskens teman rör ju som bekant inte bara hur och vad vi ska äta utan också frågor om svek, att plågas, död och uppståndelse. Vi har bett några av Kulturnytts medarbetare att fundera över dessa teman. Först ut är Mikael Timm.

Den kristna påsken har två huvudpersoner: en syns tydligt på korset, den andre skymtar i skuggorna. Kristus och Judas. Den svikne och svikaren. I århundraden har Judas Iskariot symboliserat sveket. Men numera tycks han försvunnen, uttryck som Judaskyss och Judaspengar hörs blott sällan. Judas Iskariot är nu bara en i gänget av alla svikare.

I äldre målarkonst har alla apostlarna utom Judas gloria. Svikaren är lätt att känna igen; sveket en individuell akt av ondska. Men i vår tid är känslan av svek förknippad med förväntan på allmän rättvisa. En coach berättar att nästan alla av hans klienter känner sig svikna: av föräldrar, makar, barn, arbetsgivare, vänner, grannar, skolan. Listan tycks oändlig.

Ändå vet de flesta naturligtvis att livet är orättvist. Till att börja med är vi inte lika mycket värda - fråga vilket försäkringsbolag som helst.

För det andra är vi inte lika: en del är fula, fattiga och ledsna. Andra är vackra, rika och glada. Och trots härskaror av plastikkirurger, terapeuter och personliga bankmän går det inte att göra mycket åt detta. Vår civilisation består av svikna. Därför borde vi läsa berättelsen om Job.

Job, en redig man, som det heter, följer Herrens bud. Ändå utsätts han för den ena olyckan efter den andra. Han finner sig inte, han anklagar Gud. Jobs Bok har Gamla Testamentets mest medryckande språk och är suveränt dramaturgiskt uppbyggd av dialoger mellan Job och hans vänner som blir alltmer förbannade på varandra. Vännerna menar att han måste ha syndat för att straffas så hemskt, den yngste vännen försöker få Job att uppfatta lidandena som en läroprocess. Job kallar dem "eländiga tröstare" och ger sig inte: han har rätt, Gud har fel. Och värre än så: Och Gud hånler när en oskyldig går under. Gud är svikaren.

Inte konstigt att många författare och konstnärer har inspirerats av Jobs historia. Själv leker jag med tanken på att Job skulle återvända till vår tid. Skulle han resonera likadant och anklaga Gud för att vara orättvis?

Inte om han under sin frånvaro läst Goethe som sade att man aldrig blir bedragen - man bedrar sig själv. Jag tror inte det skulle lugna Job, ty mer än hans eget liv står på spel:

Jag blir rädd när jag tänker på detta,

jag skakar i hela kroppen:

Varför får de onda leva?

Med åldern blir de bara mäktigare.

I deras hus har man ingenting att frukta,

Guds gissel träffar inte dem.

Heter det i Jobs bok. Så småningom inser Job inser att det inte räcker med att satsa på sig själv för att man är värd det. Och förödmjukar sig - men först efter att Gud givit honom en av litteraturhistoriens kraftigaste och mest välskrivna utskällningar. Gud vreds över den självgode besserwissern, eller som Gud säger, Mästraren Job:

Herren svarade Job ur stormen:

Gör dig redo, var en man,

ge mig besked när jag frågar.

Vill du sätta min rättvisa i fråga,

förklara mig skyldig för att själv bli frikänd?

Då var det slut på gnället. Job backar, han gör seklernas pudel och får leva lycklig i ytterligare 140 år. Ingen hörde honom klaga. Kanske behövs det så lång livserfarenhet för att inte känna sig sviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".