Hundra år med Billie Holiday

3:24 min

I dag den 7 april skulle den banbrytande amerikanska jazzsångerskan Billie Holiday ha fyllt 100 år. Det uppmärksammas inte minst i New York där hon hade sin bas i livet och dog bara 44 år gammal.

Igår fick hon till exempel sitt namn infällt i gatan utanför den i jazzsammanhang legendariska Apollo-teatern i Harlem, men vad är det då hos henne som alltjämt som berör? Kulturnytts Berit Nygren lägger örat mot samtiden och pratar först med skådespelaren Peter Stormare*. Han drabbades i tonåren av hennes självbiografi "Lady sings the blues".

- Det var en fantastisk läsning, att en svart amerikansk tjej utlämnade sig själv och hennes drogmissbruk och hennes våldtäkt som tioåring. Det var ju på något sätt att punktera sin karriär i USA att avslöja hur allt hade gått till.

Hennes sång ..?

- Hennes sång - absolut! I sången finns det ju allting, säger Stormare.

Billie Holiday kunde verkligen berätta en historia. Hon gjorde låtarna till sina egna, och hennes smärtsamma upplevelser av rasism blev särskilt påtagliga i sången "Strange fruit" som hon började sjunga 1939 och som hörs här i inslaget.

Sången handlar om hur svarta lynchades i den amerikanska södern, och den blev hennes personliga protestsång. Doften av magnolia och så plötsligt stanken av bränt kött, lyder en av stroferna.

Billie var helt närvarande i musiken. Hon förhöll sig fritt till melodierna och tänjde på stavelser och takter, som bandens blåsinstrumentalister brukade göra. Det var ovanligt för att komma från en jazzsångerska men så lyssnade hon också mycket på trumpetaren och sångaren Louis Armstrong, och visst påminner hennes röst om en trumpetares i den egna låten "Fine and mellow" som hörs här i inslaget.

Vad vi hör hos Holiday är med andra ord grunden till den moderna jazzsången, och en av alla dem som har tagit starkt intryck är vårt senaste svenska stjärnskott på jazzhimlen - Isabella Lundgren:

- Hon bär ingen mask när hon sjunger utan hela hennes liv, allt det hon är, allt det hon har känt, allt det hon har tänkt, allt det hon har upplevt - det hör man när hon sjunger. Det finns inga filter som tar bort någonting utan det är hon rakt igenom, och det lägger hon i sättet hon sjunger på och sättet hon berättar en historia på. Det blir väldigt ärligt och väldigt innerligt på en gång och det är ju det absolut viktigaste som sångare att ha förmågan att göra det, säger Lundgren.

* Stormare infriade 2011 ett löfte till sin mamma som älskar Billie Holiday och spelade in ett samlingsalbum där en rad kända amerikanska sångerskor och musiker sjunger Holiday-klassiker, däribland Angela Bassett, Patti Austin och Esperanza Spalding. 

Anmärkning: Självbiografin "Lady sings the blues" spökskrevs av William Dufty och gavs ut 1956 med Holiday och Dufty som rättighetsinnehavare, men dess äkthet har ifrågasatts på olika punkter.

Billie Holiday föddes den 7 april 1915 och dog den 17 juli 1959.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista