Foto: Saskia Boddeke / Peter Greenaway
1 av 2
Foto: Saskia Boddeke / Peter Greenaway
Saskia Boddeke och Peter Greenaway har skapat utställningen "Sex and the sea"
2 av 2
Saskia Boddeke och Peter Greenaway har skapat utställningen "Sex and the sea"

"Sex and the sea" djupdyker i myten om sjömäns sexualitet

"Livet är inte svart eller vitt"
1:56 min

Holländska konstnären Saskia Boddeke och brittiske filmregissören Peter Greenaway har intervjuat holländska sjömän och skapat en konstinstallation bestående av både film och föremål.

"Sex and the sea" heter en ny utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Den har tidigare visats på Maritima museet i Rotterdam och handlar om sjömännens sexualitet.

- Det är annorlunda nu, alla har mobiltelefoner. Om man känner sig ensam kan man ringa sina vänner, sin familj eller sin partner, säger Peter Greenaway.

Månader till sjöss, isolerad från omvärlden. Nej, så fungerar det inte längre. Över internet kan sjömännen både se, prata och ha nätsex med dom som lämnats kvar på land. Men sjömanskulturen med en kvinna i varje hamn rår ny teknologi inte på.

- Jag blev chockad, för det är fortfarande likadant. Det råa sexet, att gå till en bordell, att dricka sprit - det är lika viktigt nu som det var förr. Hur hade utställningen blivit om vi hade intervjuat de prostituerade istället för sjömännen?, säger Saskia Boddeke.

Saskia Boddeke blev förvånad över att även de yngre sjömännen romantiserade och återskapade bilden av sjömannen som en sexköpande Don Juan. Några av sjömännen var öppet homosexuella hemma i Holland, men så fort de klev över relingen gick de in i rollen som kvinnojagande sjömän. Men varför kastar man både sin sexualitet och kanske även sin moral över bord? Kanske för att utsattheten och behovet av att samarbeta är ännu viktigare, tror Boddeke.

- Man behöver verkligen varandra. Det blir för farligt när man inte kommer överens. Tillsammans håller man skeppet flytande. Jag hade många fördomar innan jag började intervjua sjömännen, och vissa blev bekräftade. Men det blev också tydligt att livet inte är svart eller vitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".