Nobelpristagaren Günter Grass död

1:56 min

Den tyske författaren och Nobelpristagaren Günter Grass har avlidit, 87 år gammal, uppger hans förlag för tyska medier. Han avled på en klinik i Lübeck, enligt tidningen Bild.

Günter Grass anses vara en av de främsta i den samtida tyska litteraturen.

Han var också en framträdande och emellanåt kontroversiell samhällsdebattör.

– Vi som förlag är mycket tacksamma att vi fått ge ut honom. Han var alltid kontroversiell, och väldigt orädd, och i det långa loppet tror jag att det är sådant man kommer att komma ihåg honom för, säger Daniel Sandström förläggare och litterär chef på Bonniers.

Günter Grass' första roman Blecktrumman från 1959 blev en framgång världen över och filmades också senare.  Bland hans övriga titlar kan nämnas "Flundran" (1977), "Krabbans gång" (2002) och "Råttinnan" (1986).

Günter Grass föddes i Danzig, som numera är Gdansk i Polen, 1927. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1999.

– Han fick Nobelpriset 1999 ganska avsiktligt, vi såg honom som en av 1900-talets stora och tyckte att han var en av dem som bäst kunde avsluta århundradet, säger akademiledamoten Per Wästberg.

– Jag tror att han kommer att framstå som den största tyska författaren efter Thomas Mann som gick bort 1955. Sedan kom Grass. När han gav ut "Blecktrumman" 1959 blev han en portalfigur.

Under andra världskriget tjänstgjorde Günter Grass som stridsvagnsskytt i tyska Waffen-SS. Först 2006 berättade han offentligt sanningen om sina krigsupplevelser, och uttalandet vållade starka reaktioner och krav på att han skulle återlämna sitt Nobelpris, ofta med hänvisning till hans roll som moraliskt samvete i efterkrigstidens Tyskland.

Beate Schirrmacher är lektor i litteraturvetenskap vid Linneuniversitetet i Växjö och forskare på Stockholms universitet. År 2012 kom hennes avhandling om Günter Grass författarskap, om musikens roll i hans prosa. Hon menar, i en intervju med Kulturnytt i P1, att just hans tjänstgöring i Waffen-SS är en viktig pusselbit till hans författarskap.

- Läser man hans texter noggrant, så slås man av hur alla hans berättare är väldigt opålitligt konstruerade berättare. De berättar en historia men samtidigt ifrågasätts de. Man ser att de har något att dölja. De har något slags skuldmotor, säger Beate Schirrmacher till Kulturnytt (hör intervjun i ljudklippet nedan).

Günter Grass blev 87 år.

Mer om Grass. Kulturnytts Andrea Valderrama har ringt upp författaren och förläggaren Svante Weyler och Aimée Delblanc som är översättare och kännare av tysk litteratur, som båda kommenterar Günter Grass betydelse. Se ljudklippen nedan.