Författaren Eduardo Galeano. Foto: AP Photo/Ginnette Riquelme
Författaren Eduardo Galeano. Foto: AP Photo/Ginnette Riquelme

Författaren Eduardo Galeano från Uruguay död

2:18 min

På måndagen avled den uruguayanske författaren Eduardo Galeano, känd inte bara för sina romaner utan kanske framför allt för sin bok "Latinamerikas öppna ådror", som handlar om kontinentens historia. Galeano, som blev 74 år gammal, anses ha varit en av Latinamerikas viktigaste intellektuella - ett epitet han själv hade svårt för.

– Jag tycker inte om att bli kallad intellektuell. Det låter som att jag är ett huvud som rullar runt i världen, frånkopplad från sex, från lust, från hunger. Jag gillar inte när man skiljer hjärtat från förnuftet, sa Eduardo Galeano i en TV-intervju nyligen.

Men även om han själv aldrig uppskattade epitetet, så var Eduardo Galeano en av Latinamerikas viktigaste intellektuella röster. Han föddes i Montevideo 1940 och gick i exil efter militärkuppen. När demokratin återkom 1985 flyttade Galeano hem till lilla Uruguay, men då var han redan känd långt utanför landets gränser. Hans mest berömda verk, Latinamerikas öppna ådror, skrevs 1971 och handlar om kontinentens historia. Den fick ett rejält uppsving i samband med ett toppmöte 2009, då Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez gav boken i present till Barack Obama.

– Den här fantastiska boken hjälpte mig när jag var ung och behövde läsa på om Latinamerikas historia, sa Hugo Chávez, och lämnade den till en förvånad Barack Obama. Den engelska versionen sålde efter det slut på några timmar.

På senare år skrev Eduardo Galeano mest historieböcker och politiska essäer. Men han skiljde faktiskt aldrig hjärtat från förnuftet, utan förblev en jordnära och folkkär författare, som med jämna mellanrum läste poesi i uruguayansk TV.

- Jag drömmer om en värld där TV-apparaten inte längre är den viktigaste familjemedlemmen, där den har samma status som strykjärnet eller tvättmaskinen. Jag drömmer om en värld där vi inte lever för att äga, utan lever för att leva, sa Eduardo Galeano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista