Bild ur "Factory Girl". Foto: Pressfoto.
1 av 2
Bild ur "Factory Girl". Foto: Pressfoto.
Mohamed Khan är regissören bakom "Factory Girl". Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.
2 av 2
Mohamed Khan är regissören bakom "Factory Girl". Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.

Ökat intresse för arabisk film i Sverige

"Spelar ingen roll om du är från Södermalm eller Kairo"
2:18 min

Nu i veckan kommer Egyptens bidrag till Oscarsgalan, "Factory Girl", att ha premiär i Sverige. Filmen kommer visas på mindre biografer runt om i Sverige under våren. Och filmdistributören Arab Cinema in Sweden ser ett ökat intresse för arabisk film.

Josef Kullengård är distributionskoordinator på Arab Cinema in Sweden. 

– I så gott som varje stad vi kommer till så är det ett stort publikt gensvar, vilket jag tror även har öppnat upp för biograferna som nu börjar se att det här är någonting som funkar väldigt bra även på svenska biografer.

Oftast är det mindre, fristående, biografer som väljer att visa filmer från till exempel Egypten eller Tunisien. Så är även fallet när Arab Cinema in Sweden, som också står bakom Malmö Arab Film Festival, nu visar "Factory Girl" i Sverige.

Men arabisk film blir allt mer populär, enligt Josef Kullengård.

– Jag tycker det generellt utmärkande är att alla berättelser som kommer och som vi presenterar är ganska universella och allmänna. Vare sig man kommer från Södermalm eller Kairo så kan man hitta någonting. Någon utgångspunkt för att starta ett samtal med andra människor. Vilket är det viktigaste.

Mohamed Khan är regissören bakom "Factory Girl". Ett romantiskt drama om 21-åriga Hiyam, en fattig textilarbetare i Kairo, som trots klassklyftor och fördomar försöker komma upp sig i världen. Det är en feministisk film, tycker Mohamed Khan själv, och han hoppas att publiken känner att de får se en annan värld än den de själva lever i.

– Det viktiga för mig är inte om publiken tycker filmen är bra eller dålig, säger Mohamed Khan, det viktiga är att de får en förståelse för karaktärerna i filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".