Brule-la-mer. Foto: Press
1 av 2
Brule-la-mer. Foto: Press
Brule-la-mer. Foto: Press
2 av 2
Brule-la-mer. Foto: Press

Brûle la mer - film om båtflyktingar

2:02 min

I Linz i Österrike öppnade igår kväll för tolfte gången, filmfestivalen Crossing Europe. En festival där olika samtida, gärna politiska, konstnärliga och auteurdrivna filmer som behandlar ämnet Europa tävlar och diskuteras. Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström träffade regissören Natalie Nambot, som tävlar med dokumentären Brûle la mer, om en båtflykting från Tunisien.

Filmen handlar om om Maki Berchache som kom som båtflykting till Lampedusa från Tunisien efter Ben Alis fall 2011.

Det är bara berömda människors historia som berättas, ingen berättar om oss, det är som att vi inte finns, när Maki Berchache sade det till regissören Natalie Nambot, beslutade hon sig för att göra filmen Brûle la mer. Om hur han tog sig från Tunisien över medelhavet till Europa.

I den poetiska filmen blandas bilder av hav och stad med Maki Berchache egna ord om livet i Frankrike. Om hur han längtar hem.
Plötsligt var det som att något öppnade sig, som att en mur föll efter revolutionen och Ben Alis fall. De ville se vad som fanns på andra sidan. De flesta tog vägen via Lampedusa. En del återvände direkt, säger Natalie Nambot.

Här i Linz 100 meter från Donau, på kulturcentret i en kal konferenslokal med mineralvatten på bordet, är vi långt från medelhavets vågor, men ändå mitt i dem. Festivalen har en ambition att visa Europas alla sidor. Och just gränser och arbete är centrala teman. Regissören Natalie Nambot har försökt förstå vad det var som fick Maki Berchache att riskera livet och lämna sin familj för något okänt. Hon har frågat honom flera gånger om. 

Han har själv svarat henne.

– Jag hade tusen anledningar, jag hade ingen anledning att lämna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista