"Fast & Furious 7"-regissören James Wan. Foto: Matt Sayles/Invision/AP
"Fast & Furious 7"-regissören James Wan. Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Fast & Furious slår kinarekord

Fast and Furious slår kassarekord i Kina
3:00 min

Filmen Fast & Furious 7 har rullat upp högst i toppen på den kinesiska biolistan - högst genom tiderna till och med. Gangstrarna från Kalifornien har kört ihop inte mindre än motsvarande 2 748 000 kronor.

Samma helg som Fast & Furious 7 gick upp på bio i Kina kraschade två sportbilar i en tunnel i Chaoyangdistriktet i Peking. De hade kört i 160 km i timmen, tre gånger hastighetsbegränsningen. Förarna klarade sig, men bilarna, värda ett par miljoner vardera, var totalförstörda. En var neongrön och påminde om Fast & Furious-filmerna, nämligen huvudpersonen Brian O'Conners bil i den första filmen, som är neongrön. På kinesiska internet kallas kraschen för Fast & Furious-kraschen.

Fast & Furious-filmernas enorma genomslag i Kina kanske kan förklaras med att de anknyter till ett väldigt välkänt tema i kinesiskt berättande. Filmerna handlar om en grupp kriminella och bilarna de kör. Men om man byter ut bilarna mot bambuskogar och svärd är tematiken välkänd för den kinesiska publiken, som har berättartraditionen wuxia, som är en slags kampsportslitteratur. Wuxia kretsar kring lojaliteter mellan hjältar (både kvinnor och män). De står utanför samhället men har istället en gemensam hederskodex som betyder allt. Jämsmed halsbrytande actionstunts.

Den sjunde filmen blev den största kassasuccen någonsin i Kina. Och kärleken är besvarad, Amerikanska filmbolag är aktiva i Kina och gör allt för att uppvakta den kinesiska publiken. Till kinesisk tv säger skådespelaren Vin Diesel, som spelar rollfiguren Dom i filmerna, att hans son börjat läsa kinesiska, och att han älskar Förbjudna staden:

– Som konstnär är det omöjligt att vara i Förbjudna staden utan att börja drömma och återskapa det förflutna i huvudet.

Den amerikanska uppvaktningen är inte speciellt förvånande, med tanke på den enorma kinesiska biomarknaden. Mars i år blev den första månaden där intäkterna från den kinesiska biomarknaden gick om den amerikanska, och allt tyder på att Kina kommer köra om prognoserna och bli världens största marknad för biofilm tidigare än väntat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".