Norrlandsoperan i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Norrlandsoperan riskerar att stängas

"Det börjar bli akut"
1:36 min

Norrlandsoperan i Umeå riskerar stängning. Operans styrelse menar att de slitna lokalerna utgör ett arbetsmiljöproblem och att det finns en stor risk att arbetsmiljöverket och Umeå kommun stänger delar av arbetsplatsen om inget görs.

Åtgärderna beräknas kosta 40 miljoner kronor, och nu begär styrelsen utökat anslag från ägarna Umeå kommun och landstinget.

– Dels handlar det om akuta saker, men det handlar också om att våra rån som håller uppe armaturer och sådant som används för att förflytta olika tyngre detaljer på scenen börjar vara väldigt slitna och det är svårt att få reservdelar till dem och det är ju en större investering, säger operans styrelseordförande Eva Andersson.

Det är kommunens fastighetskontor som har påtalat stora brister i miljön på operan. Bristerna medför driftsstörningar och dålig arbetsmiljö och är så stora att det finns risk att olyckor ska inträffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".