Låtskrivande tar plats i kulturskolan

3:53 min

Musik är det ämne som lockar allra flest barn till svenska kulturskolor, och nu växer också intresset för låtskrivande. Kulturskolerådet och SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare, startar nu ett samarbete för att få in låtskrivande som ämne på fler kulturskolor. Det är en modell där svenska låtskrivare delar med sig av sin kunskap och utbildning för kulturskolelärare berättar Torgny Sandgren, generalsekreterare för Kulturskolerådet.

– Det är kanske inte alltid så att den kompetens som finns bland pedagogerna matchar behoven och kanske kan man behöva stimuleras och kanske kan man behöva få lite inspiration av andra för hur man kan jobba för att bättre möta barnens intresse, säger Torgny Sandberg.

Redan idag är det många unga som ser sig som låtskrivare till exempel är drygt 255 anslutna till låtskrivarorganisationen Stim. Drygtt två hundra personer under 18 år är anslutna till Sami, upphovsrättsorganisationen för musiker och artister.

På Kullaviks Montessoriskola utanför Kungsbacka går Ellen Lissbrant och hon skriver låtar, mest egna men ibland tillsammans med klassen.

– Jag har alltid skrivit, så länge jag kan minnas, sen tror jag att min första riktiga låt kom väl till först i sexan men jag kommer ihåg att jag skrev när jag var i typ sexårsåldern "jag älskar dig, jag älskar dig... " en sång som bara går vidare och går vidare, men den första med piano och sång var här i skolan i sexan i elevens val.

Var kommer den här drivkraften att skriva låtar från?

– För mig är det verkligen så jag kan få ut känslor som jag behöver få ut, som ligger och gror inom mig. Det finns ingen bättre avslappning eller meditation, det är verkligen som meditation för mig att få sitta och skriva av mig och spela. Lyssnar man på andras låtar så kan man ju tolka in och känna in, men det blir aldrig som att skriva sitt eget.

Flera kommuner erbjuder redan låtskrivande och komposition i kulturskolan och en som arbetat sedan 1988 med detta är läraren Hans Parment i Växjö. Han har sett förändringar under sin tid inte minst hur eleverna kan hjälpa och lära varandra och var han som lärare tar avstamp i. Han brukar börja med att lyssna in sig på elevens idoler och vad man behöver få hjälp med.

– Och sen så brukar de också få presentera några låtar ifall de har något skrivet eller om de har något liggande på en mp3 fil någonstans och ofta så märker man att de har ett par fyra, åtta eller tolv takter och sen är det slut och så har de påbörjat en ny. Och där märker jag att det är de verktygen de behöver.

Ja, för när blir det konstnärligt?

– Bra fråga – när medvetenheten finns så tror jag att man kan prata om konstnärligt arbete, säger Hans Parment.

Varför tror du att det här intresset har ökat?

– En anledning tror jag är att det har blivit så mycket uppmärksamhet kring svenska låtskrivare på sista tiden. Jag tror att det var bara häromveckan man uppmärksammade stort att Max Martin hade fått sin tjugonde listetta i USA och det är klart att unga människor ser; att man inte enbart behöver vara en duktig sångare eller instrumentalist för att bli framgångsrik, utan att man också kan vara duktig på att skriva texter och låtar. Man ser en sådan allmän trend att för att kunna lyckas så gäller att man inte bara måste en bra utbildning utan måste ha övat upp sina färdigheter för att vara en kreativ och skapande person, det finns allt fler yrkesroller som den typ kompetens efterfrågas och då tror jag att sådan här verksamhet i kulturskolan kan vara riktigt bra och nyttig av det skälet också, säger Torgny Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista