John Bock testar gränserna

2:15 min

Den Berlinbaserade konstnären John Bock rör sig någonstans mellan performance, film och installation. Där även filmerna för tankarna till teater eller performance. Nu har John Bock intagit galleri fem på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med en utställning som fått namnet UN-EX-SURROGAT. Huvudverket är filmen "Tre systrar" som gjorts till utställningen och som tar besökarna med på en mörk resa in i psyket.

Det är ett kliv rakt in i skärselden att ge sig in i John Bocks film om tre systrar som bestämt sig för att ta lagen i egna händer. En dotter, till en av systrarna, är försvunnen, antagligen mördad och någonstans i ett tillstånd mellan yttre kontroll och inre kaos ska rättvisa skipas.

En potentiell gärningsman utses och kidnappas på lösa grunder. Och utan att avslöja fler detaljer - så slutar det i källaren och frågan om skuld och oskuld vrids rejält några varv.

Hela John Bocks värld är extremt teatral och överdriven i sitt uttryck. Scenrummet är svart, rekvisitan vit. Det är ingen slump. Ett badrum ser ut som en tredimensionell vit teckning i allt det svarta. Och materialen John Bock jobbar med är alldagliga: gladpack, plaströr och vitplastad ståltråd och gamla kläder. All rekvisita från filmen är med på utställningen. Som vore de bevis beslagtagna i en mordutredning.

Och det antiestetiska, det trashiga - som känns så besläktat med Los Angeles baserade konstnärer som Paul McCarthy och numera döda Mike Kelly - används konsekvent för att söka sig bortom det ordnade. Det handlar om att tänja på gränser, för hur material används, för en konventionell uppfattning om vad som är vackert. Och för vad som ryms inne i psyket bakom en ordnad fasad.

Hur långt kan man ta sina idéer är en fråga som ställs om och om igen? John Bock hade till exempel helst byggt om hela utställningsrummet på Kulturhuset. Expanderat ut på taket. Det satte svenska säkerhetsregler stopp för. Men själva tankeleken finns dokumenterad i små modeller. Och om man orkar ta sig in bortom den stökiga, ibland fula, ytan så finns det en hel del att fundera över här.

UN-EX-SURROGAT visas på Kulturhuset till och med den 20 september