"Lomjansguten" på Västanå teater i Sunne

2:46 min

I helgen var det premiär på föreställningen Lomjansguten, på Västanå teater i Sunne. Lomjansguten var en legendarisk speleman som levde på 1800-talet i just den här delen av Värmland, nästan bortglömd idag om det inte varit för Lars Anderssons roman om honom. Yvonne Ihmels var där.

Allt ljuder, musiken finns överallt. I trädgrenar som i fiolsträngar. I fågelsång som i trolltrummor.
Det är en märklig blandning som regissören Leif Stinnerbom och hans meadarbetare kokat ihop på Västanå teater denna sommar.
Ja, jag säger kokat, för här finns lite av en trollbrygd med skrock och skrömt a la finnskogen, med hårresande skrönor om magiska torsdagsnätter, en skog med människoansikten, det dansas med yxor av äkta stål och det snurras så kjolarna blir som ballonger och man blir alldeles yr bara av att titta. Å ena sidan.

Å andra sidan finns här ett lätt drag av musical, en blinkning åt Fröding, med tre jäntor som tisslar och tasslar och blänger, och när Lomjansguten själv rockar loss i en duell med luftfiol, ja, då blir det jazzigare än någonsin förr.
Musik

Pjäsen om Lomjansguten är en serie tablåer ur denne legendariske spelemans korta men händelserika liv. Jag kommer på mig själv med att sitta och fundera över minnet. Historieskrivningen är som bekant förbehållen makthavarna. Men i denna smått antropologiska och helt klart fantasifulla föreställning om Lomjansguten finns ingredienserna till en helt egen magisk värld.
Det är en fysisk föreställning och på samma gång med en högr grad av abstraktion. Här finns de typiska inslagen för Västanå med musiken och dansen och musiken, men dansen liksom musiken känns vildare, mer urspunglig och på samma gång modernare, scenen är avskalad och kal så när som på skogen och det talas på mål, och när det talas känns det ibland som en antydan, eller kanske just som en skröna? Kanske just det som blir kvar av en människas liv. Ja, då får man väl helt enkelt låta musiken tala.

För regin står Leif Stinnerbom och för musiken Magnus Stinnerbom. Och föreställningen spelas till slutet av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista