Förbjudet att fotografera byggnader enligt EU-förslag

Max Andersson (MP): "Ett konstigt förslag"
1:43 min

Det kan bli olagligt för medier och andra att fotografera byggnader och offentlig konst utan lov. Det är ett av de mer kritiserade förslagen när EU nu gör om upphovsrätten. Ett omodernt förslag, säger Miljöpartiets Max Andersson.

– Vi tycker att det är en mycket konstig regel att förbjuda detta. Det är något som människor gör varje dag på internet och det borde varken vara förbjudet eller en kommersiell gråzon.

Idag är det tillåtet i ungefär hälften av EU:s medlemsländer att fritt fotografera byggnader och offentliga konstverk, så kallad panoramafrihet. Men i bland annat Frankrike är det förbjudet att fotografera utan rättighetsinnehavarens tillstånd. Det var just Frankrike som fick igenom ett förslag i utskottet för rättsliga frågor om sträcka ut förbudet i hela EU.

Men förslaget - som begränsar sig till att gälla bilder som tas för att användas i kommersiellt syfte - är redan kritiserat. Och få tror att det kommer att bli verklighet. Moderaterna är emot och kallar det en icke-fråga. Och Folkpartiets Cecilia Wikström röstade emot förslaget i utskottet.

Miljöpartiets Max Andersson säger att det skulle få konsekvenser för så väl privatpersoner - som skulle hamna i en juridisk gråzon - som medieföretag och digitala tjänster - som skulle tvingas hålla reda på vilka byggnader som skyddas av upphovsrätt.

– Wikipedia skulle vara tvungna att ta bort 10 000-tals bilder som de nu har på sitt uppslagsverk för att illustrera till exempel offentliga byggnader, säger Max Andersson.

Den 9 juli ska EU-parlamentet rösta i frågan. Och först i slutet av året väntas kommissionen komma med ett lagförslag om en modernisering av upphovsrätten.

– Jag är förvånad över att franska ledamöter lyckades få majoritet i utskottet för ett sådan här konstigt förslag. Nu gäller det att vi röstar bort det här helt enkelt, säger Max Andersson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".