Antisemitiskt uttalande mot Berlins blivande chefsdirigent

Berlinfilharmonikernas tillträdande chefsdirigent Kirill Petrenko har blivit kallad för "en dvärgliknande, judisk karaktär" i Wagners operacykel Nibelungens ring.

Det är en musikkritiker på det nordtyska public servic-bolaget NDR som har kallat Petrenko det. Också NDR har fått kraftig kritik för att kunde publiceras.

Chefen för NDR:s kulturredaktion har gått ut och bett om ursäkt och sagt att de vidtagit åtgärder för att sådant här inte ska kunna upprepas, men det slutar inte där.

På den anrika tyska tidningen Die Welts sajt har Petrenko också tillskrivits ha goda relationer med "åtminstone en av de kvinnliga sångerskorna på operafestivalen i Bayreuth". Också det har tolkats som ett anti-semitiskt uttalande, om att alla judar skulle vara tävlingsinriktade och översexuella, skriver den judiska nättidskriften Forward, men också det som uttalats i Welt Online har tagit bort.

Det som har rört upp känslorna är bland annat alltså att dessa uttalande över huvud taget har kunnat publiceras, men, skriver den tyska oberoende nättidskriften Deutsche Wirtschafts Nachrichten: "Det som gör det ännu värre är att uttalandena har gjorts av tyskar som man skulle kunna tro är upplysta."

Enligt en skribent i Frankfurter Allgemeine Zeitung ger den annars så slagfärdiga 43-åriga Kirill Petrenko inga intervjuer.

Petrenko blir Berlinfilharmonikernas första chefsdirigent med judisk börd när han tar över efter Simon Rattle år 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista