Stjärnarkitekten David Chipperfield välkomnar kritiken

2:03 min

Kulturnytt har tidigare berättat att Sveriges Arkitekter kritiserar Stockholm stad för att stå ivägen för ny arkitektur i Stockholm. Ett av de projekt som planeras i Stockholm är det nya nobelcentret som ritats av David Chipperfields arkitektbyrå. Men även om grundaren David Chipperfield håller med om att det kan vara en tungrodd process att bygga nya märkesbyggnader, så tycker han att det är bra att medborgarna kommer med kritik.

- Jag tror att om en byggnad faktiskt ska ha en funktion i staden så måste det finnas ett engagemang bakom den. Det borde inte byggas utan samhället, men samtidigt så är det såklart så, att om processen inte är tillräckligt bra utformad, så kan det göra att allting stannar av. Det är frustrerande, och så tror jag inte att någon vill att det ska vara, säger David Chipperfield.

Det har gått över ett år sedan Nobelstiftelsen berättade att det var David Chipperfields arkitektkontor som vunnit tävlingen om att bygga det nya Nobelcentret i Stockholm. Men sedan dess har byggnaden fått mycket kritik av politiker och medborgare - både på grund av det planerade läget och byggnadens storlek. Men tvärtemot vad man hade kunnat tro är David Chipperfield positiv till kritiken.

Arkitekturens största problem idag är inte att för många får tycka till, säger han. Problemet är att för få tillåts tycka till, att arkitekturen i städerna idag drivs av investerare, som inte har något direkt intresse av att förankra sina byggnader hos befolkningen.

- Det finns en förlust av förtroende i stadsplanering och arkitektur. Vi måste hitta en bättre relation mellan utveckling, investeringar och samhället. Det är otroligt viktig relation, för om den inte finns så kommer vi alltid att uppleva konfrontationer, och i slutändan är ingen nöjd.

Det är klart, säger han, en bra diskussion betyder inte att alla ska få vara med och bestämma vilken färg eller exakt vilken höjd en byggnad ska ha, säger David Chipperfield. Men vi som arkitekter måste hela tiden ha med oss att oavsett vem som beställer byggnaden, så finns det en till mottagare av vårt arbete - och det är medborgarna. Och i balansen mellan att bevara och förnya har Stockholm klarat sig bra, säger David Chipperfield.

- Generellt sett så skulle jag säga att Stockholm har varit framgångsrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista