Utsatta barn i "En andra chans"

1:51 min

Den danska filmduon Susanne Bier och Anders Thomas Jensen har gjort flera prisbelönta filmer tillsammans, från dogmedramat Älskar dig för evigt från 2002, till Oscarsbelönade Hämnden som kom för fem år sedan. Nu är de tillbaka med en dramathriller om utsatta bäbisar, med Game of thrones-stjärnan Nikolaj Coster Waldau i huvudrollen. Kulturnytts Emma Engström har sett En andra chans.

Polisen Andreas tänker aldrig att hans egen bäbis skulle kunna vara utsatt. Han ser dagligen barn som far illa. Men att han och hans fru, ett förälskat medelklasspar i ett formsäkert hus skulle kunna erbjuda annat än trygghet, det existerar inte i hans sinnesvärld. Det är de andra som är dåliga föräldrar, som det knarkarpar han träffar på, som också har en bäbis.

Det är just de här fördomarna som Susanne Bier och Anders Thomas Jensen kommer åt i sin nya film. De som gör att man inte ser bjälken i sitt eget öga, men en hel massa flisor i andras. Och som alltid när de två gör film tillsammans tar de ifrån rollfigurerna det mest värdefulla, för att sedan låta dem välja mellan pest och kolera.

När samarbetet fungerar som bäst gör de kraftulla filmer som ställer kärlek, tillit och medmänsklighet på prov. När det inte blir lika lyckat, som här, blir manuskonstruktionen för grovhuggen, och de moraliska frågorna för fyrkantiga.

Bier och Thomas Jensen tar i så att de nästan spyr, och vi med dem, för att publiken ska känna hur utsatta barnen är. Kameran vilar länge vid en död kropp, följer med när kroppen slängs ner i en väska och frossar i avföring och smuts.

Men filmen väcker starka känslor och nya diskussioner. Som varför vi alldeles för sällan ser filmmän vars enda fokus i livet är små barns välmående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista