Judar porträtteras positivt i egyptisk tv-serie

2:43 min

I Egypten sänds just nu tv-serien "De judiska kvarteren". Inget uppseendeväckande med det, om det inte vore för att serien sänds i egyptisk tv, som i princip aldrig tidigare porträtterat judar ur ett positivt perspektiv.

– Det är första gången ett arabiskt drama introducerar judar som vanligt folk, där det finns bra och dåliga människor, säger Medhat El-Adl som skrivit manus till serien.

Han menar att Egypten måste välja en väg, bort från nationalism och religiös fundamentalism.

Serien är en av dussintals som släppts i samband med den muslimska fastemånaden Ramadan, som kanske är den viktigaste månaden överhuvudtaget för egyptisk tv.
Det ovanliga med serien är att den inte är antisemitisk, vilket i stort sett samtliga produktioner varit årtionden tillbaka, då judar på olika sätt porträtterats.

Medhat tycker att tiden kommit för att alla ska kunna accepteras som de är, oavsett religion.

– Efter två revolutioner är det dags att acceptera alla som de är. Det är rätt tid nu för den här tv-serien, säger han.

Men alla porträtteras inte särskilt välvilligt i serien. Seriens skurkar är islamisterna i Muslimska brödraskapet, inte judarna.

Den delen, säger Medhat, är hämtad ur verkligheten.

– Där har jag varit noga med att beskriva hur det var. En annan del av serien, exempelvis kärlekshistorien, är fiktion, sådant som jag hittat på, säger han.

Serien har inte bara väckt uppmärksamhet i Egypten, utan också i Israel. Den israeliska ambassaden i Kairo lovordade de första episoderna, där en av kommentarerna på ambassadens officiella hemsidan löd:
"Den visar judar i deras verkliga mänskliga tillstånd, som en människa innan något, och vi välsignar detta."
Men serien har rört upp en debatt om både judar och Egypten.

Några har lovordat "De judiska kvarteren" för att manifestera ett mer pluralistisk etos som rådde under det brittiskstödda monarkin. Andra har samtidigt klagat över serien, öppet antisemitiskt, på olika forum, bland annat Facebook.

Bland annat Israels ambassad har förhållit sig ambivalent till serien. Från att inledningsvis vara försiktigt positiv, har ambassaden svängt och senare kritiserat innehållet.

Seriens skapare, textförfattaren, Medhat El-Adl, tar det med ro och säger att en del av kommentarerna är förhastade och att alla borde se samtliga avsnitt innan de dömer den.

Han vidhåller att serien bara visar hur det var i Egypten i slutet av 1940-talet, då många judar fortfarande fanns kvar i landet, innan de kastades ut.

– Egypten var kosmopolitiskt, och alla accepterades oavsett nationalitet. Jag försöker att sprida budskapet att folk ska återvända till det kosmpolitiska Egypten som accepterar alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista