Varning för vilda konserter på Roskildefestivalen

1:38 min

På Roskildefestivalen har man för första gången börjat varna besökarna för de allra vildaste konserterna. De spelningar som väntas skapa hög energi bland publiken har försetts med en liten varningstriangel på spelschemat.

Metalbandet Lamb of god är ett av de fjorton band som fått en liten varningstriangel på spelschemat i år.Triangeln betyder high energy concert, och ska förbereda publiken på att det kan förekomma moshing, det vill säga när publiken knuffas, springer fram och tillbaka och hoppar in i varandra.

- När vi bokade Lamb of god i år så tyckte metalfansen att det var dumt att de skulle spela här, för här får man ju inte lov att ägna sig åt moshing. Men det får man gärna och det vill vi tydliggöra.

Enligt säkerhetschefen Morten Therkildsen tyckte metalfansen att det var dumt att boka Lamb of God, för att de trodde att de inte skulle få lov att ägna sig åt moshing vilket är en del av kulturen. Men det får man. Trianglarna handlar om att de som inte vill vara med om den typen av konserter ska kunna undvika dem.

Det finns de som tycker att det är vanskligt att peka ut band som farliga. Men Morten Therkildsen har också fått höra motsatsen, att trianglarna blir ett sätt att marknadsföra vissa spelningar som mer spännande. Eller att publiken kan tolka det som att det är okej att göra vad som helst. Men enligt Therkildsen fortsätter säkerhetsarbetet under konserterna precis som vanligt.

- Det finns de som menar att det här är en marknadsföringsgrej, det är det inte. Det handlar om att det är lite extra energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista