Serena Williams i mokumentär

2:31 min

Nästa vecka  drar tennisveckan i Båstad igång och gatorna fylls av näringslivstoppar och festsugna turister. Men också av tennisproffs, som världsettan Serena Williams. Som av en händelse är hon även aktuell i en ny amerikansk låtsasdokumentär som släpps på streamingtjänsten HBO Nordic i dagarna. Kulturnytts Emma Engström har sett filmen "7 days in hell".

Bakom filmen står Murray Miller, manusförfattare till serien Girls, och Jake Szymanski, en av männen bakom humorprojektet Funny or die.

På tåget satt två tjejer i 20-årsåldern. Deras hesa röster pratade om gårdagens fylla och hur makeupen skulle ligga. Och så försvann de in på toaletten och kom tillbaka i klänningar med minimalt med tyg och en beprövad vetenskap av skuggläggning i ansiktena. Att det skulle bli en repris på fyllan var underförstått, och när de klev av i Båstad gick det upp ett ljus - det var tennisveckan. Där till och med arrangörerna skämtar om att tävlingsorganisationens förkortning ATP står för affärer, tennis men kanske framför allt party.

Just i skarven mellan Wimbledon och swedish open i Båstad släpper HBO Nordic en mockumentär om tennis, som passande nog heter "7 days in hell".

Svensk tenniskultur spelar en stor roll i filmen. Och tennisveckans affichschnamn Serena Williams, är med som sig själv.

Filmen ställer två manliga tennisspelartyper mot varandra: den vilda partyälskaren mot den mer moderna överklassbroilern. Vi får följa världshistoriens längsta match, helt fiktiv förstås, mellan Serena Williams adopterade bror Aaron, som gjort comeback efter ett liv i sus och dus, och det brittiske esset Charles. Och allt händer på plan: det snortas kokain och has sex. Och plötsligt dyker en magiker upp som trollat sig vilse.

Aaron är med sitt stora hår och pannband en blandning mellan John McEnroe och Björn Borg. Han startar ett kalsongmärke och får vredesutbrott och filmen visar att 70- och 80-talets fixstjärnor fortfarande är det roligaste tennisen har, när sporten blivit allt mer professionaliserad.

7 days in hell innehåller en del kul cameoroller med Lena Dunham som stylist och Michael Sheen som svettig brittisk sportjournalist. Och linslusen John McEnroe är förstås med på ett hörn som sig själv. Men den som vill se tenniskulturens allra festligaste sida gör bättre i att ta en tur till Båstad. Som de där tjejerna tjöt när de kom ut från tågtoaletten: "What happens in Båstad, stays in Båstad!".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista