The Nordic Ishrak Ensemble. Kapellmästaren Mousa Elias längst till höger Foto: Petter Hellman/Rockfoto
The Nordic Ishrak Ensemble. Kapellmästaren Mousa Elias längst till höger Foto: Petter Hellman/Rockfoto

Syrisk-irakisk musik skapar hemkänsla för flyktingar

2:19 min

Terrororganisationen IS anhängare försöker strypa kulturella uttryck, men uttrycken lever vidare. Genom gruppen The Nordic Ishrak Ensemble till exempel.

Den har bildats på initiativ av idella föreningen Re:orient och består av syriska och irakiska musiker som bott i Sverige länge och som framför traditionella syriska och irakiska låtar.

Fredag den 7 augusti spelar de på Stockholm folk festival på Hässelby slott, och de vill framför allt ge syriska och irakiska flyktingar en stunds hemkänsla, berättar kapellmästaren och oudspelaren Mousa Elias:

- När de hör deras folkmusik här i Sverige - det ger dem glädje, trygghet. Alltså det är därför som en del som sagt skrattade, en del dansade och sjöng och en del grät, för att de kommer ihåg de här låtarna de hörde i hemlandet. Så att de känner sig hemma, en timme, en och en halv timme. Det är bra.

För sedan ska de ut i det vanliga livet igen, med alla problem, säger Elias som har egna erfarenheter av att vara på flykt och vet hur man kan resonera:

- Jag vet att ibland säger man att 'jag ska inte kolla på nyheterna, kolla vad det är som händer'. Det tar bara fem minuter. Sedan går man till tv:n. 'Jag vill se vad som händer i Aleppo, Damaskus ...

... och där visar de bara blod, säger han.

"Hem" är ju där man känner sig som hemma och Elias dröm är att skapa något nytt där syriskt och irakiskt förenas med något svenskt, så de flesta av låtarna med The Nordic Ishrak Ensemble har Elias gett en modern inledning.

- Som till exempel en jättegammal låt som finns både i Irak och Syrien, som heter "Almaya" - "I vattnet", säger Elias och börjar nynna på låten som vi hör här med gruppen i inslaget, från en konsert på Konserthuset i Stockholm i våras.

Sedan säger Mousa Elias:

- Vi vill säga att "vi finns", "vi ska fortsätta att sjunga".

Till vem då?

- Till alla. Kulturen är öppen för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista