Kulturlivet i Turkiet, del 3

I Istanbul blomstrar den syriska kulturen

2:55 min

Ända sedan kriget bröt ut i Syrien 2011 har landets författare, musiker och filmare sökt sig till Istanbul. Men det är först nu kulturutövarna slår rot och gör verkliga avtryck i stadens kulturliv.

I ett trevåningshus med knarrande trätrappor står det bokkartonger överallt.  Den syriska förläggaren och konstnären Samer al-Kader har just öppnat upp den första bokhandeln i Istanbul som specialiserar sig på arabisk skönlitteratur.

- Samer al-Kader visar en arabisk översättning av Victor Hugos Les Miserables ("Samhällets olycksbarn" på svenska).

Men lokalerna är inte bara tänkta att användas som till bokförsäljning, på kvällarna förvandlas det till ett kulturhus.

Med workshops, filmvisning och konstutsällningar hoppas Samer att trähuset ska bli en naturlig mötesplats för syriska och turkiska kulturintresserade.

Trots att syriska kulturutövare bott i Istanbul i flera år har det aldrig riktigt funnits någon riktig interaktion med lokala kulturarbetare.

-Det senaste året har vi börjar återhämta oss från chocken av att lämna vårt krigshärjade hemland och nu är det dags att bygga upp något nytt här, menar Samer.

På översta våningen syns leksaker och små plastpallar och på de låga hyllorna finns färglada barnböcker.

Samer tycker att de syriska flyktingbarnens situation är mest akut. Parallellt med bokhandeln driver han ett hjälpprojekt där barnböcker skickas till flyktingläger för syrier i Turkiet och Libanon. 

Enligt FN är mer än 2 miljoner syriska barn på flykt och Samer oroar sig för vad som kommer att hända med dem som varit utan utbildning och ordnade aktiviteter i flera år.

- Vad tror du själv kommer hända med de syriska barnen på flykt?, frågar Samer al-Kader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista