Konst i New Orleans efter Katrina

2:45 min

I USA har flera konstnärer påverkats av orkanen Katrina. Det var i dagarna tio år sedan Katrina drog in över New Orleans. Runt 1 800 människor dog, staden dränktes i vatten och många evakuerades i flera år. En av de som var på plats i New Orleans under Katrina och dagarna efter katastrofen var Rontherin Ratliff. Han är konstnär härifrån och hans konstnärsskap har påverkats av Katrina.

– För mig ledde det till slut till att jag skapade "The things that float", "Sakerna som flyter". 

Rontherin Ratliff sitter i sin studio och tittar ner när han pratar om de där dagarna. Under de där dagarna för 10 år sedan skissade och dokumenterade han det han såg. Det finns ett visst ögonblick under de här dagarna som han minns extra väl, som till slut har blivit till ett konstverk. 

– Dagen efter orkanen tog jag mig i båt till min mormors hus för att hämta mat.

Båten slog i biltak och träd på vägen, hela kvarteret stod under vatten. Han tänkte bara få med sig mat för att klara sig några dagar tills allt blev normalt igen. 

– När jag öppnar dörren skiner solen in och bryter i vattnet och då ser jag fotografier som flyter omkring som rör sig när jag rör mig i vattnet. 

Han samlade ihop fotografierna och då kom alla känslor. 

– Det var fotografier av födelsedagar, kusiner, släktingar och bilder av bröllop. Då slog det mig att den här katastrofen kommer att påverka min familj och allt. Inget kommer att bli sig likt, säger Rontherin Ratliff.

Det här ögonblicket är det han minns tydligast från dagarna efter Katrina. Hans mormors hus, hur han insåg att inget kommer att bli sig likt och sakerna som flöt runt. Han lät fotografierna torka och har behållit dem sen dess. Nu har han gjort ett konstverk där fotografierna spelar huvudrollen. 

Det ser ut som tre hus. De hänger i luften eller flyter i luften och är lite på sned. Ovandelen ser precis ut som ett hus med träskivor och ett litet tak, nederdelen är av plexiglas och där inne svävar de vattenskadade, buckliga och gulnade fotografierna från Rontherin Ratliffs mormors hus. Det är födelsedagar, bröllop och minnen.

– Det är en påminnelse av de dagarna som för alltid förändrade livet i New Orleans och att omfamna förändringen.

Det är flera konstnärer och fotografer som har blivit just det på grund av Katrina, som blev inspirerade. Nu när New Orleans minns 10-årsdagen händer det mycket runt om på stan. Det är flera utställningar som har med orkanen att göra. De handlar bland annat om hur New Orleans rest sig och Rontherin Ratliffs konstverk är en del av en större utställning "Reverb - Det förflutna, nuet och framtiden". Rontherin Ratliffs konstverk "Sakerna som flyter" handlar om alla tre. 

– Det är en symbol för hopp, att sådana här saker händer med vi kan tillsammans bygga upp det igen.