Bild ur filmen "Gentlemen". Foto: Pressbild
Bild ur filmen "Gentlemen". Foto: Pressbild

"Gentlemen" kan få nordiska rådets filmpris

Filmen Gentlemen i regi av Mikael Marcimain är nominerad till Nordiska rådets filmpris 2015. Vinnaren utses den 27 oktober.

Gentlemen, av regissören Mikael Marcimain och författaren Klas Östergren tävlar mot danske Bille Augusts "Stilla hjärta" och isländske Dagur Káris "Fúsi", den norske regissören Ole Giaevers film "Mot naturen" och den finländske regissören J-P Valkeapääs "They have escaped"

Vinnarfilmen som får 430 000 kronor utöver äran, kommer att utses den 27 oktober under en ceremoni i Reykjavik, Island, där även Nordiska rådets övriga priser kommer att delas ut.

– Vi är väldigt upprymda och stolta över att Gentlemen blivit nominerad till Nordiska rådets filmpris. Det känns hedrande för filmen och för det högpresterande och engagerade filmteam som fått upp Klas Östergrens originella skröna på vita duken, säger Mikael Marcimain i ett pressmeddelande.

Juryns motivering: Gentlemen tar oss med på en vindlande berättelse där tidsperspektiv och identiteter är lika flytande som gränsen mellan dröm och fantasi. Omsorgen om filmens olika uttrycksmedel samverkar till ett enastående personligt, lekfullt och självreflekterande verk. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".