Frances McDormand och Richard jenkins i serien Olive Kitteridge. Bild: HBO
Frances McDormand och Richard Jenkins i serien Olive Kitteridge. Bild: HBO

Olive Kitteridge i bokform

2:42 min

Miniserien Olive Kitteridge med Frances McDormand i huvudrollen som den riviga matematikläraren Olive, fick strålande recensioner när den släpptes på HBO och CMore för snart ett år sedan. TV-serien byggde på en bok av Elizabeth Strout som nu har kommit på svenska i översättning av Ulla Danielsson. Tretton berättelser om invånarna i en liten kuststad i Maine, USA, där Olive Kitteridge är den sammanhållande länken.

Det verkar vanligare att skjuta sig i huvudet än att dö på ålderdomshemmet, i den fiktiva staden Crosby i Maine. Har man sett TV-serien om Olive Kitteridge glömmer man det aldrig. En miniatyr av branta klippor, djupa depressioner och donoughts. Och så något slags nåd mitt i alla osynkade relationer och barndomstrauman. Hur något så kolsvart kan vara så fullt av liv är lite av ett mirakel. Att sedan läsa boken är att få vara med om detta mirakel en gång till, fast på ett alldeles eget textbaserat vis. I tretton berättelser växer det fram en värld befolkad av fiskare som inte kan simma, olyckliga mödrar och inflyttade rikemän. På det gammeldags apoteket arbetar Olive Kitteridges man, en obegripligt vänlig och seende människa som haft oturen att gifta sig med ett odjur. Säger Olive själv alltså. Hon har inte mycket till spärrar, överintelligent och med en kronisk depression hankar hon sig fram. Hon levererar sanningar till höger och vänster, obegåvade elever gör henne rasande, sonens bröllop är rena tortyren. Och visst finns Frances McDormands magra kropp och härjade argsinta ansikte kvar på näthinnan från TV-serien. I boken är hon längre och kraftigare men båda äter med god aptit. Om man nu drar in denna lite gammeldags livskloka berättelse, in i dataåldern, så är det som att få tillgång till en hypertext, flikar med fler detaljer att fälla ut, länkar och bakgrunder. En anorektisk flicka som Olive och några grannar försöker hjälpa, en gammal elev som begått ett bestialiskt mord, en outlevd kärlek som hänger kvar som en bit julgransglitter i hjärnan. Olive Kitteridge är en roman för dem som fortfarande tycker att livsvisdom är något man kan läsa sig till.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista