Ögonblicksbild av flyktingsituation som spårat ur i sociala medier

3:07 min

Ska det behövas en ögonblicksbild på ett dött barn för att få upp ögonen för den värsta flyktingsituationen i världen sedan andra världskriget? Kulturnytt gör nedslag i en bild som visar flyktens pris och vägen till Europa.

– Den är så brutal, den är så rå. Det är en treårig pojke som har drunknat för att de flyr undan ett brutalt krig. Det blir så tydligt att han har drunknat för att det inte finns några lagliga vägar in i Europa, säger frilansfotografen Anders Hansson om den lilla pojken i kortbyxor och röd tröja som i onsdags spolades upp på en strand i Turkiet.

Pojken hette Alan Kurdi och blev tre år gammal. Han var bror till fyraårige Galip, son till Rehan och Abdullah.

Bilden på Alan lämnar ingen likgiltig.

Det är inte den första enskilda bilden som sprids i sociala medier och väcker starka reaktioner. Bilden sätter det personliga utgivarskapet i sociala medieflöden under lupp.

Anna Roosvall, docent medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutet för mediestudier i Stockholm, ser ett ökat engagemang för flyktingfrågor och hoppas att det fortsätter.

– Det blir samtidigt en objektifiering av den här pojken. Det här är ju en bild som säljs och som det görs profit på. Det ser ut som att det är nyhetsbyrån Associated Press som har gett ut den. Jag hoppas att pengarna som de gör på den här bilden går till hjälparbetet kring situationen kring Medelhavet, säger Anna Roosvall.

Samtidigt finns det pressetiska skillnader i redaktionell publicering av bilder på döda barn och delningen av dem i sociala medier, enligt Anders Hansson som har jobbat i många år med att följa flyktingar i konfliktdrabbade områden.

– Vi måste flytta diskussionen från om det var rätt att publicera den till får det lov gå till så här. Kanske kan den här bilden hjälpa till. Vi har en situation med tusentals och åter tusentals människor som drunknar. Det är vår förbannade skyldighet att göra det. Hoppas att människor vaknar, säger Anders Hansson.

Denna ögonblicksbild kan ses som en symbol över en flyktingsituation som urartat fullständigt. Om den kan förändra mer än opinionen återstår att se.

– Jag har personligen delat bilden men jag valde att dela hela The Independents artikel, som sätter bilden i ett tydligt sammanhang och ställer frågan: kan detta vara bilden som ändrar synen på flyktingsituationen, säger Anders Hansson.

– Kanske ligger det på mediers och andras ansvar att diskutera den här frågan utan att den här lilla pojken ska behöva vittna om det här med sin döda kropp, säger Anna Roosvall. 

Alan Kurdis pappa överlevde båtfärden och säger till den brittiska tidningen The Guardian att hans barn var vackrast i världen. Allt han vill göra nu är att återvända till Kobane och begrava sin familj.

– De här grejerna händer men för det mesta väcker det inte det här engagemanget. Folk förfasas, sen är det borta. Måtte denna hjälpa, säger Anders Hansson.

FAKTA

Mer än 2 500 flyktingar har dött när de försökte ta sig över Medelhavet till Europa den här sommaren, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista