BBC öppnar för samarbete med andra medier

1:46 min

I Storbritannien lade public service-bolaget BBC igår fram planer på en radikal förändring av hur bolaget ska arbeta i framtiden. BBC som är satt under hård press ska bland annat samarbeta med lokaltidningar, det sade chefen Tony Hall igår när han presenterade planerna.

– Vi kommer att öppna BBC för andra nyhetsleverantörer genom ett nytt partnerskap som vi hoppas ska hjälpa lokal journallistik att blomstra.

Det sa BBC:s vd Tony Hall när han la fram bolagets framtidsvisioner under rubriken "Ett öppet BBC". Lokaltidningar ska erbjudas att använda BBC:s material och i vissa fall också kunna använda sig av BBC:s journalister.

Det här är planer som är en del i förhandlingarna med regeringen om ett nytt sändningstillstånd. Den konservativa Tory-regeringen har varit strängt kritisk mot BBC. Finansminister George Osborne sade i somras, att han ansåg att BBC hade "imperieambitioner".

Precis som i Sverige, har debatten mycket handlat om konkurrensen med kommersiella medier på webben, där BBC anklagats för att med sin styrka konkurrera ut de kommersiella mediekonkurrenterna.

En annan föreslagen förändring är att BBC:s framgångsrika site för efterhandslyssning, I-player i framtiden också ska innehålla program från kommersiella konkurrenter.

BBC är satt under hård ekonomisk press. Inkomsterna från licenssystemet har skurits ner i flera omgångar. Den senaste neddragningen kom när systemet med en åldersgräns för licensen förändrades. De som är 75 år eller mer behöver inte betala någon TV-licens. Fram till nu har de licenspengarna istället betalats av statskassan.

Men de utbetalningarna har stoppats, det blir ingen kompensation för de gamla. Det innebär en intäktsminskning med ungefär 750 miljoner pund för BBC, vilket motsvarar ungefär tio miljarder svenska kronor.