Mannen bakom Rocky har skrivit "Allt blir inget"

2:29 min

Rocky heter en säkert bekant tecknad hund som Martin Kellerman låtit vandra Stockholms gator upp och ner i 17 år. I både album och i Dagens Nyheter har man kunna följa hans ofta mycket roliga samtidskommentarer och stilla åldrande. Och Rocky har också blivit teater. Men nu har Martin Kellerman romandebuterat med Allt blir inget. Jenny Teleman har läst den.

Är den lika rolig som Rocky?

– Nej, inte alls faktiskt. Den är väldigt deprimerande. Dessutom mår jag lite illa. Jag har haschlukt i håret, sunk mellan tänderna, strumporna är blöta av insjödy och korvfett. På armarna kliar det av små infekterade myggbett och mellan skinkorna skaver den där speciella känslan av torrdass.

Och hur kommer det sig?

– Jo, Kellermans roman utspelar sig på landet, i ett litet båthus nedanför en större kåk på Ragnarö. Där bor Florian, en inte så företagsam kille som försöker få ordning på en större cannabisodling. Till ön seglar av en slump två tonåriga kusiner, den plufsige Max och den rastlösa tjusigare flickan Kea. Två ganska vanliga ungdomar, men varsin tydlig sort så att säga. Den ena populär och den andre mer omöjlig min båda lika sugna på kärlek och uppmärksamhet.
En på något vis halväcklad och ömhetssugen dynamik uppstår mellan de tre -  fylld av bad, sprit och , omogen svartsjuka. Romanen utvecklas sen till en ren skräckhistoria med ett farmorslik och några mord. Kellerman gör nog så för att gestalta hur svårt det är att vara ung -  att ha alla möjligheter, men noll förmåga att sköta livet. När allt helt enkelt blir inget.

Ska man läsa den?

– Ja, för den magiska beskrivningen av hur vidrigt det kan vara på landet, i naturen för Florian.
Nej, för att den är rätt stel i sitt berättarperspektiv och alltför prydligt uppdelad i sina tre röster som aldrig riktigt talar tillsammans.